Incendiu de pădure în apropiere de Cernobîl. Fumul radioactiv se propagă cu rapiditate în aer și ajunge deasupra mai multor țări

Internaţional UBB Radio

În urma incendiului de la Cernobîl, un fum dens cu factor radioactiv se propagă în aer deasupra mai multor țări, iar România este și ea trecută pe lista celor mai vulnerabile state

Autoritățile Ucrainiene încearcă să stopeze incendiile de pădure din apropierea Cernobîlului în timp ce experții avertizează că mai multe state europene vor fi afectate de fumul toxic degajat de incendiu.

Potrivit oamenilor de știință și publicației britanice Express, există câteva state cu grad ridicat de risc, deasupra cărora există posibilitatea să ajungă un nor de fum toxic: Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia și România.

Fumul degajat de arderea copacilor este mult mai toxic deoarece pădurea păstrează urme de cenușă și material radioactiv de la accidentul nuclear al Reactorului 4 din anul 1986. Kateryna Pavlova, reprezentant al pompierilor transmite:

„Momentan, nu putem spune că focul este ținut sub control”.

Potrivit Mediafax, NASA Earth Observatory notează că fumul ar fi ajuns deja şi deasupra unor părţi ale Belarusului. În lichidarea acestui incendiu au fost implicați 300 de pompieri cu 85 de autospeciale, 3 avioane Antonov AN-32P şi 2 elicoptere MI-8.

Sursa: Mediafax

Ionuț Albu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts