Curtea Constituţională şi-a motivat decizia cu privire la Legea Educaţiei Naţionale

Educaţie Politic

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunţat, astăzi, în decizia referitoare la Legea Educaţiei, că angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestei legi a generat un conflict juridic între Guvern şi Parlament. Însă, Curtea nu poate obliga Guvernul să renunţe la angajarea răspunderii, potrivit motivării CCR.

“Cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict”, afirmă judecătorii CCR.

În motivarea referitoare la Legea Educaţiei se mai arată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, nu are nicio motivare. Astfel, judecătorii CCR susţin că asumarea răspunderii nu era urgentă, întrucât măsurile prevăzute în proiectul de lege intră în vigoare din anul şcolar 2011-2012, iar unele chiar din 2012-2013.

Premierul Emil Boc a declarat, după decizia Curţii, că din punctul de vedere al Guvernului, procedura de angajare a răspunderii poate să continue. “Din punctul nostru de vedere rezultă că procedura merge mai departe, pentru că e în derulare şi nu există niciun mecanism care s-o oprească”, a declarat primul ministru.

Potrivit acestuia, există două elemente care permit Guvernului să continue angajarea  răspunderii asupra Legii Educaţiei: acceptarea asumării de către Parlament prin citirea legii în faţa plenului şi moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie.

Amintim că pe 28 octombrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra  Legea Educaţiei, iar pe 3 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că asumarea răspunderii este neconstituţională. Potrivit deciziei Curţii, între Parlament şi Executiv există un conflict de constituţionalitate, întrucât Guvernul şi-a asumat raspunderea pe o lege care se afla deja în dezbatere parlamentară.

După asumarea răspunderii, opoziţia a depus o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului, intitulată “Legea educaţiei naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească”.

_________

Delia Marinescu

Fotolivenews.ro



leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts