Secretar de stat în Sănătate: Următoarele zile sunt decisive. Nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, atunci când rata de infectare depășește 1

Sănătate UBB Radio

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat pentru Digi 24 că este o creștere semnificativă a infectărilor cu COVID-19 și că următoarele zile vor fi decisive pentru controlul situației. A mai precizat că dacă se depășește rata de infectare de 1, nu mai sunt recomandate măsuri de relaxare.

Andrei Baciu a mai precizat că:

„Toate țările care au adoptat măsuri de relaxare au înregistrat o creștere a numărului de infectări. La noi, creșterea este semnificativă, trebuie să vedem exact cum decurg zilele următoare. E o creștere semnificativă. Este un criteriu – rata de 1. Când depășești această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, pentru că riscul este exponențial. Eram la 0,6…0-,7 și urmează să evaluăm.”

Conform spuselor lui, sunt două tipuri de cazuri: cele generale, adică transmiterea comunitară și cele punctuale, adică focarele.

Secretarul de stat, a mai precizat că:

„Virusul există în societate, e o transmitere comunitară. Trebuie să ne adaptăm viața, vom trăi cu acest virus. Vara 2020 nu va arăta ca restul. Dacă într-o zi apar două – trei focare, numărul de probe prelevate este mai mare. Numărul de cazuri depinde de desfășurarea anchetelor epidemiologice.”

În concluzie, Andrei Baciu, a spus:

„Este esențial ca experții să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile și s-au dovedit eficiente. Ar trebui să continuăm să păstrăm recomandările experților.”

În data de 14 iunie s-au înregistrat 320 de noi cazuri de COVID-19, fiind cea mai ridicată cifră din data de 8 mai.

Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Marius Băcilă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts