Pandemia de COVID-19 face ravagii și pe teritoriul Rio de Janeiro, în mahalalele conduse de cartelurile de droguri, acolo unde poliția nu îndrăznește să meargă decât dacă fac parte dintr-un raid armat.
Potrivit CNN, lipsa ajutorului venit din parte oficialilor statului, deoarece președintele Jair Bolsonaro a jurat să distrugă acei criminali ,,ca pe gândaci”, a determinat mai multe carteluri să ia atitudine împotriva răspândirii virusului. Astfel, dacă înainte aceștia se ocupau cu contrabanda de stupefiante, acum impun comunității să stea în autoizolare, să păstreze distanțarea socială și să ofere ajutor celor mai nevoiași.
,,Noi ne temem de virus, nu de Bolsonaro. Nu putem știi exact câți au murit până acum, Spitalele noastre provoacă mai multe decese decât dacă stai acasă și ai tu grijă de tine.”, a declarat Ronaldo pentru CNN, un membru al bandei care, la fel ca majoritatea oamenilor intervievați, fie au solicitat anonimatul, fie au oferit un nume fals.
O bandă de droguri a acordat accesul echipei CNN într-una dintre cele mai sărace și izolate comunități din Rio, pentru a le dovedi felul în care s-au îngrijit de pandemia de coronavirus. Zona respectivă este de asemenea și inaccesibilă pentru asistența medicală de stat. Gelul dezinfectant, medicamentele și alte produse medicale fac parte dintr-un sistem pe care membrii bandei erau dornici să-l afișeze, Brazilia fiind în momentul de față țara cu cel mai mare număr de infecții cu coronavirus, în spatele Statelor Unite, unde cazurile încă se dublează la fiecare două săptămâni.
Patru tineri se folosesc de motociclete pentru a colecta pungi întregi cu alimente necesare, adresate mai multor categorii de persoane, precum oamenilor care au rămas fără muncă și nu au un venit pentru a-și asigura hrana. Altele sunt pentru vânzătorii stradali ale căror afaceri au avut de suferit odată cu răspândirea virusului.
,,Lucrurile devin foarte dificile.”, a mărturisit o vânzătoare din acea mahala reporterului CNN. Ea a mai spus și că încearcă să înființeze un stand în comunitate, dar nu mai este nimeni care să-i mai cumpere produsele, pentru că oamenii ori nu mai au bani, ori se îmbolnăvesc și mor.
,,Măcar încerc. Copiii și foarte mulți oameni se îmbolnăvesc. Mâncarea pe care aceștia o împarte ne ajută enorm de mult.”, a mai continuat femeia. ,,Tatăl meu vitreg a murit în aprilie de coronavirus. Părea stabil, până când a fost transferat la spital. Până în ziua de azi nu am primit un raport oficial, știm doar ca a fost COVID-10. Le-au trebuit două săptămâni să-l înmormânteze.”.
Asistența medicală este disponibilă în comunitate, însă spitalizarea este rară.
,,Doctorii din comunitate ajută oamenii bolnavi în mod voluntar. Oamenii care au bani pot primi ajutor. Cei care nu au pur și simplu nu sunt tratați.”, a mai declarat Ronaldo.
Ronaldo spune despre comunitate locală, cum că ar face uneori plăți pentru înmormântări.
,,Izolarea mergea bine aici, dar acum chiar și președintele nostru nu o mai ia în considerare. Dar noi suntem de părere că nu ne putem relaxa încă. Am văzut multe decese. Ne dăm seama de gravitatea situației.”
Mulți oameni din comunitățile mai sărace ale Braziliei încalcă regulile implementate pentru distanțarea socială, spre deosebire de cei ce se află pe coasta mai bogată.
,,Este foarte complicat șă forțezi toți oamenii să păstreze distanța și să stea acasă.”, spune Ronaldo.
Acești dealeri de droguri, tineri și înarmați cu puști semiautomate vechi, M4-uri cu bandă scurtă și, în cazul lui Ronaldo, un pistol Glock, au devenit la fel de preocupați si de conștienți de pericolul răspândirii virusului, de cât erau în legătura cu narcoticele.
Când a fost întrebat dacă vor accepta oricare dintre cele două milioane de doze de hidroxiclorochină, pe care Statele Unite au acceptat să o trimită către Brazilia, în ciuda faptului că medicamentul respectiv este considerat ineficient împotriva COVID-19 și, poate chiar periculos, conform Organizației Mondiale a Sănătății, Ronaldo a răspuns:
,,Nu credem că hidroxiclorochina ajută. Este o porcărie. Tot ceea ce vine în Brazilia din străinătate a fost deja contaminat.”
În ciuda stării de autoizolare, străzile din Rio par destul de aglomerate. Barurile, magazinele sau saloanele sunt închise, însă, cu toate acestea, business-urile mici s-a adaptat situației de pandemiei.
Un alt caz prezentat de reporterii CNN, este cel al unei femei pe nume Neia, care era coafeză înaintea izbucnirii cazurilor de coronavirus, și-a schimbat în totalitate business-ul, începând să prelucreze măști. Aceasta reușește să își vândă produsele pe geamul din fața casei sale, lucru care îi permite să rămână înăuntru. A decis ca măștile să fie gratis pentru copii, în timp ce trei măști costă 10 reali brazilieni (1.75 dolari, respectiv 8.51 lei) pentru adulți. Dar Neia spune că dealerii de droguri îi oferă de fiecare dată 15 reali.
,,Îmi este mult mai frică de virus decât de orice altceva în momentul de față. Un bătrân care locuiește prin apropiere a decedat. Oamenii respectă regulile de izolare, în general. , a spus Neia.
Infracțiunile din această comunitate au separat-o mereu de restul țării. Poliția a atacat regulat zona din Rio, ca parte a amenințărilor venite din parte președintelui Bolsonaro asupra favelelor. Acesta a declarat în repetate rânduri că ,,un polițist care nu ucide nu este un polițist adevărat.” . Acest lucru a dus la ridicarea operațiunilor mortale și la instigarea avocaților pentru a proteja drepturile omului.
Cel mai recent raid de lângă această favelă a avut loc în urmă cu 10 ani și a dus la 7 decese. Semnele cum că un alt raid asemănător s-ar putea petrece în viitorul apropiat sunt peste tot: o stâncă mare blochează un drum, sunetul petardelor de pe un acoperiș, acestea fiind considerate avertismente din partea unui spion care a fost martor la un anumit eveniment și dacă acestea vor continua, poliția va veni din nou.
Potrivit CNN, aproape cu oricine au avut ocazia să discute, au mărturisit povești legate de decese sau infectări cu coronavirus. Un alt exemplu adus în discuție de aceștia, este povestea lui Daniel, care deține un stand stradal cu mâncare și care a auzit tot felul de povești legate de moarte în timp ce prepara meniurile clienților.
,,Astăzi a murit o fetiță care locuia chiar lângă mine. Strada pe care locuiesc eu are deja doi morți. Este mai puțină activitate pe străzi. Eu mă spăl pe mâini mereu. Folosesc gel de mâini, măști și îmi spăl stand-ul constant.”, a mărturisit el.
Daniel a mai spus că dealerii le-au interzis patronilor de restaurante să deschidă terasele.
,,Virusul este ținut sub control aici. Chiar și narco-traficanții sunt speriați Este imposibil să îi controlezi pe toți.”
Cartelurile circulă zilnic pe motociclete pentru a putea împărții cele necesare nevoiașilor, însă și pentru a proteja fetele tinere să nu pățească ceva pe timp de noapte.
Zonele că acestea vor fi o preocupare persistentă pentru medici pe măsură ce pandemia va continua să crească. Statul va avea însă, puține informații despre modul în care s-a răspândit virusul în aceste comunități.
Sursa: Brazilian Report, CNN, CNN,
Bianca Bărbat