François Hollande este noul preşedinte socialist al Franţei

Eveniment Internaţional

François Hollande a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, în urma celui de al doilea scrutin de duminică, dupa cum arată primele rezultate ale sondajelor efectuate la ieşirea din urne, conform Realitatea.net.

François Hollande a câştigat in faţa preşedintelui Nicolas Sarkozy cu un procent de 52% din voturi, după cum arată exit-poll-urile.

“Francezii, în acest 6 mai, au ales schimbarea aducându-mă la preşedinţia republicii” şi “Apreciez onoarea ce mi s-a făcut şi sarcina ce mă aşteaptă. În faţa voastră, mă angajez să-mi servesc ţara cu o dăruire exemplară cerută de această funcţie”, a declarat noul preşedinte al Franţei, François Hollande.

François Hollande este opusul lui Nicolas Sarkozy datorită faptului că printre obiectivele sale se numără modificarea tratatului fiscal, epitoma politicii de austeritate din Europa. Din surse apropiate ale candidatului că primul telefon va fi către cancelarul german, Angela Merkel, pentru a confirma că Parisul, de stânga sau de dreapta, va ramâne dedicate alianţei franco-germane din UE.  Totodată  noul premier desemnat al României, Victor Ponta , a declarat că îi acordă tot sprijinul noului preşedinte al Franţei.

Printre prerogativele şefului de stat desemnt se numără promulgarea legilor timp de 15 zile de când guvernul îi transmite legea aprobată de Parlament. Acelaşi lucru este valabil în cazul ordonanţelor sau al convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. De asemenea, el poate dizolva Adunarea Naţională şi convoca noi alegeri.
______________

Andreea Hoza

Mădălina Gorschi

Foto: telegraph.co.uk

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts