Măsurile de urgență emise în contextul pandemiei de coronavirus au dus la reducerea poluării în marile țări europene. Conform BBC, concentrațiile de dioxid de azot au scăzut în țări precum: Franța, Italia și Spania, acestea fiind și printre cele mai afectate de noul coronavirus.
Institutul Meteorologic Regal din Olanda ( KNMI) a prezentat o serie de hărți, prin care arată schimbări la nivelul dioxidului de azot în aer, pe o perioadă de aproximativ 10 zile, între 14 și 25 martie. Aceste date au fost comparate cu media lunară a concentrațiilor înregistrate în urmă cu un an.
“Trebuie luată în calcul o medie de 10 zile pentru a obține o imagine clară. Nu pot fi folosite doar datele dintr-o singură zi”, a declarat dr. Henk Eskes, de la KNMI, pentru BBC.
„Există un grad mare de variabilitate la nivelul dioxidului de azot (NO2) de la o zi la alta, datorită modificărilor vremii. Așa că atunci când direcția sau viteza vântului se schimbă, rezultatele vor fi diferite”, a explicat în continuare acesta.
De asemenea, experții monitorizează îndeaproape și alte țări din nordul Europei, precum Marea Britanie și Olanda. Până acum, nu s-au putut stabili diferențele, pentru că s-a remarcat o mai mare variabilitate la nivelul condițiilor meteorologice.
Sursa: BBC
Bianca Pop