Virusul COVID-19 a apărut pe data 12 decembrie, în centrul orașului Wuhan. Purtătorii virusului sunt liliecii, iar transferul către om s-a realizat prin intermediul pangolinului, carnea sa fiind considerată o delicatesă de către chinezi. (http://bit.ly/2xB3gfN)
Pangolinul
Guvernul chinez a încercat să mușamalizeze acestă nouă boală în primă fază, dar raspândirea virusului a obligat autoritățile să construiască spitale peste noapte pentru a face față numărului ridicat de persoane infectate. (http://bit.ly/2w2PphT). Peste 80 de mii de chinezi au contactat această boală, dintre 62 de mii au fost declarați vindecați și peste 3 mii au murit. (http://bit.ly/2vTMs3)
Spital construit în Wuhan pentru bolnavii de coronavirus (sursa cnn.com)
Din China virusul a început să se răspândească și pe celelalte continente, țările cele mai afectate fiind în acest moment: Italia – 12,462 (827 decese), Iran – 10,075 (429 decese), Coreea de Sud – 7,869 (66 decese) și Spania – 3,003 (84 decese). (http://bit.ly/2vTMs)
Astfel, la data de 11 martie Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia cu coronavirus drept pandemie.
Printre simptomele noii boli se numără febră (peste 38 de grade), tuse, dificultăți respiratorii, dureri musculare și oboseală. Ce putem face ca să ne ferim de coronavirus?
Măsuri de prevenție împotriva coronavirusului (sursa stiri.tvr.ro)
Conform Ministerului Sănătații (http://bit.ly/39LeMU8) acestea sunt măsurile de prevenție:
- Spălarea mâinilor este o acțiune decisivă pentru a preveni infecția. Această acțiune se realizează cu apă caldă și cu săpun cel puțin 20 de secunde.
- Evitarea contactului cu persoane ce prezintă probleme respiratorii
- Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile
- Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
- Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
- Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
- Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile
- Animalele de companie nu transmit coronavirusul.
În cazul în care le prezentați este indicat să apelați medicul de familie, la linia TELVERDE destinată prevenirii coronavirusului, lansată de Ministerul Sănătății, iar apoi la serviciul național de urgență 112 conform autorităților. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe (http://bit.ly/3cXaCdO) recomandă cetăţenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Spania, Franța să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România în contextul epidemiei cu coronavirus la nivel european.
În Italia s-au luat cele mai drastice măsuri pentru a preveni răspândirea virusului. Inițial, nordul Italiei a fost închis, moment în care mai mulți cetățeni au început să plece spre sudul țării pentru a evita carantina. Nu după mult timp, autoritățile italiene au decretat starea de urgență națională, cetățenii având voie să-și părăsească domiciliul pe baza a trei motive: la farmacie, la cumpărături în orașul și la serviciu. Barurile și restaurantele au fost închise. Persoanele care ies din casă fără unul dintre motivele de pe lista Guvernului riscă să facă trei luni de închisoare. (http://bit.ly/2xsvl8S)
Viața în nordul Italiei (www.digi24.ro)
O bună parte din românii care lucrează în Italia au decis să se întoarcă în țară în ultimele zile, o parte dintre ei declarând pentru mai multe posturi de televiziune că ei se simt bine și că nu consideră că are rost să intre în carantină. Aceștia reprezintă un pericol pentru toți cei care intră în contact cu ei, inclusiv pentru propriile familii.
Un alt lucru îngrijorător este faptul că economia românească se prezintă destul de prost în fața acestei pandemii. Cu ce bani vor fi plătiți cetățenii dacă în viitor ne vom afla în situația Italiei? Rămâne să vedem cum va evolua situația în zilele următoare. Mai mult, criza politică continuă, din moment ce Florin CÎțu a refuzat să devină premierul României chiar înainte de votul din Parlament. ( http://bit.ly/2xrTNqX). Astfel, tot procesul de desemnare a unui nou om politic drept conducător al executivului se va relua.
Pe de altă parte, Donald Trump a spus că toate călătoriile din 26 de țări europene vor fi suspendate pentru următoarele 30 de zile. Trump a adăugat că restricțiile „puternice, dar necesare” nu se vor aplica în cazul Marii Britanii, unde au fost confirmate până acum 460 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. (https://bbc.in/2W5BmCV). Acest lucru semnifică faptul că ţări ca România, Bulgaria, Irlanda şi Croaţia – membre UE, dar în afara Schengen – sunt excluse de măsură. Orașul New York a declarat stare de urgență, toate întâlnirile cu peste 500 de oameni au fost anulate, dar și teatrele de pe Broadway, muzeul Metropolitan sau Opera Metropolitană .(http://bit.ly/2IL0Z3O, http://bit.ly/2TPSkDP)
Această decizie a dus la deschiderea bursei New York cu un deficit de -9,33 %, specialiștii afirmând că pe masura ce numărul îmbolnăvirilor va crește, acțiunile pe burse vor fi tot mai afectate. În plus, industria transportului aerian și a turismului vor suferi sute de miliarde de euro. În acest context, euro-ul a atins maximul istoric de 4,8184 lei. Totuși, BNR consideră că nu se va depăși pragul de 5 lei în viitorul apropiat.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avut o declarație extrem de controversată, afirmând că virusul COVID-19 ar putea afecta 60-70% din locuitorii Germaniei. (http://bit.ly/39P7AWV). Ministrul de interne al Germaniei a refuzat să dea mâna cu cancelarul, luni, în semn de respect față de regulile de prevenire a răspândirii virusului, producând rumoare în sală. (http://bit.ly/2IOPbgV)
În ceea ce privește măsurile luate de statul român (http://bit.ly/2TLXY9N) , acestea sunt foarte clare:
- Persoanele care intră în țară trebuie să fie plasate în carantină în județul de graniță.
- Școlile și universitățile și-au suspendat cursurile (predarea mutându-se în mediul online).
- Suspendarea pentru 6 luni a exporturilor de medicamente si a tuturor produselor sanitare care au legatură cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul pentru COVID-19.
- Sistarea activităților cu public pentru muzee, până în 31 martie.
- Activitățile culturale, științifice, religioase și de divertisment cu peste 100 de persoane, interzise.
- Închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei cu statele vecine
- Recomandarea decalării inclusiv pentru angajatorii privați care au peste 99 de angajați a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu transportul în comun de mâine, în București și municipiile de judet. O parte să înceapă la ora 8, alții la 9, alții la 10. Plecare sa fie la fel decalată, să se plece la 3 ore diferite. Va ajuta la reducerea aglomerării transportului public.
- Pentru instituțiile publice decalarea programului e obligatorie în perioada 12-31 martie. Instituțiile care nu pot, vor găsi soluții alternative.
Turneul de la Indian Wells (sursa www.tennisworldusa.com)
Cum a fost afectat sportul? Turneul de la Indian Wells a fost prima întrecere sportivă de anvergură care a fost anulată înaintea declarării pandemiei, jucătoarele din circuit aflând această informație în mod surprinzător de pe Twitter. Tot în acest moment, campionatele de fotbal din mai multe țări europene s-au desfășurat fără spectatori (Seria A, Liga 1) sau alte competiții au fost anulate.
Astăzi UEFA a anunțat anularea meciurilor Manchester City vs Real Madrid și Juventus vs Lyon. (http://bit.ly/38I09iY ). Daniele Rugani (Juventus) și Manolo Gabiaddini (Sampdoria) s-au infectat cu COVID-19 (http://bit.ly/3cY21Hy ), iar Seria A a fost suspendată până pe data de 3 aprilie. De asemenea, Campionatul nord american de baschet a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată după ce jucătorii Rudy Gobert și Donovan Mitchell din cadrul celor de la Utah Jazz au contactat virusul. (https://cnn.it/39P1sOm)
FRF a suspendat toate competițiile sportive, iar FRB a suspendat meciurile din Liga Nationala de Baschet Masculin/ Feminin, și a Turneului Final al Cupei Romaniei 3×3, masculin, editia 2020, si a altor competitii oficiale de baschet 3×3, pana la data de 31.03.2020 (http://bit.ly/2w6NbOz). Întâlnirea din Fed Cup dintre Italia și România a fost amânată (http://bit.ly/3cPyXlL). Totodată, Ministerul Tineretului și Sportului recomandă amânarea tuturor competițiilor sportive. (http://bit.ly/38JeU5f)
– Material realizat de Cristian Lungu