VOX | Legea se schimbă, oamenii aprobă. Vehiculele fără stăpân, ridicate după 6 luni

Materiale MULTIMEDIA Mediu

Perioada în care mașinile abandonate pot rămâne pe domeniul public se scurtează la șase luni. Noțiunea de „vehicul fără stăpân” va fi definită astfel:

„Vehicul de orice categorie fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, înmatriculate în străinătate, staționat pe domeniul public sau privat al statului, ori al unităților administrativ-teritoriale, de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar este necunoscut”, potrivit proiectului de lege.

Se propune ca în termen de cinci zile de la primirea somaţiei privind ridicarea autoturismului, proprietarul să facă inclusiv dovada achitării amenzilor aferente vehiculului, nu doar a taxelor şi impozitelor.

Amenda pe care o vor primi proprietarii acestor vehicule este de 2000 de lei.

Am vrut să vedem care e situația în teren și am mers pe străzile orașului. Pentru o viziune de ansamblu am cerut opiniile câtorva trecători din Târgu Mureș și iată ce am aflat:

Ovidiu, 22 de ani, crede că trebuia să se ia această masură mai din timp, deoarece numărul mașinilor se înmulțește pe zi ce trece, iar fiecare conducător auto are nevoie de un loc de parcare.

„Dacă le lasă în locuri neautorizate pot avea neplăcuta surpriză de a-i fi ridicată mașina sau cu blocare roților de către autoritățile care au această putere. Legat de propunerea cu dovada amenzilor aferente vehiculului, mi se pare o masură foarte bună, deoarece fiecare proprietar trebuie să aducă dovezi cum că a plătit anumite amenzi pentru că fiecare om este egal și nu ar trebui nimeni să fie favorizat.”, mărturisește el.

Alexandra, 20 de ani, e părere că scurtarea timpului de staționare a vehiculelor nefolosite  pe domeniul public este o măsură extrem de bună, deoarece locurile de parcare sunt puține peste tot.

„Din cauza acestor autovehicule, care staționează pe domeniul public numărul de parcări se micșorează. Atât teoretic, cât și practic acele vehicule abandonate ocupă un spațiu pe care ar putea să-l ocupe un autovehicul în stare bună care este folosit și necesar unei persoane. Eu sunt de părere că cea mai bună variantă pentru vehiculele nefolosite ar fi un loc special amenajat unde nu încurcă pe nimeni, de exemplu un garaj.”, adaugă fata.

Răzvan, 20 de ani, declară că scurtarea timpului de staționare a vehiculelor abandonate pe stradă sau în parcari este o decizie bună.

„Știm cu toții că majoritatea orașelor au probleme mari cu numărul locurilor de parcare. Astfel că personal consider că măsura luată este una de bun augur.”

În Târgu-Mureș se găsesc câteva asemenea autoturisme. Locuitorii nu par deranjați de prezența lor pe străzile orașului, dar se pare că propunerea schimbării legii este pentru mulți o veste bună.

Sursa: Octavia Cozma

Octavia Cozma

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts