Victorie pentru pădurile din România: Proiectul de lege „DNA-ul Pădurilor” a primit raport favorabil în Senat

Mediu UBB Radio

Comisia Juridică de la Senat, a votat marți proiectul de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, „DNA-ul pădurilor”, inițiat de către parlamentarii USR.  Urmează votul în plen.

Senatorul USR Mihai Goţiu, afirmă într-o postare pe Facebook faptul că proiectul a primit raport favorabil în Comisia Juridică din Senat, urmând să fie votat în plen.

Proiectul legislativ, pe care l-am iniţiat împreună cu colegii din USR, de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM, numită şi DNA-ul Pădurilor) e la un (foarte, foarte, foarte) mic pas de a deveni realitate. După raportul favorabil, de ieri, din Comisia pentru Mediu (6 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă”), în această dimineaţă, Comisia Juridică din Senat a adoptat un raport similar (cu 10 voturi ”pentru” şi o abţinere – e pentru prima dată când şi reprezentanţii PNL au votat ”pentru”, după ce la Camera Deputaţilor s-au abţinut, iar în celelate comisii au fost ”împotrivă” sau s-au abţinut, şi după ce Guvernul PNL s-a opus, în mod constant, prin reprezentanţii săi, înfiinţării DIIM; singura abţinere de astăzi a fost din partea unui senator UDMR)”.

Tot acesta precizează că votul final va fi dat în plenul de săptămâna viitoare (cel mai probabil marţi, 8 iunie) și sublinează faptul că adoptarea acestei legi ar fi cea mai importantă victorie pentru mediu din actuala legislatură.

Proiectul parlamentarilor USR, dezbătut în Senat urmărește necesitatea înființării unei „instituții cu independență financiară și autonomie structurală, care să preia competența investigării tuturor infracțiunilor de mediu. ” Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.

„În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei”, se mai arată în proiect.

Sursa: RFI, Radio Europa Liberă

Andrei Blaga

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts