SUA. Crește numărul protestelor pe fondul decesului bărbatului de culoare. Altercații între manifestanți și forțele de ordine

Internaţional UBB Radio

Protestele au început din cauza morții unei persoane de culoare, care se afla în custodia poliției, dar și din cauza altor cazuri în care au murit oameni neînarmați.

Guvernatorul Minesotei a spus că poliția și Garda Națională au fost copleșite de proteste, care s-au întețit și mai tare deși fostul polițist Derek Chauvin se confruntă cu acuzații de omor de gradul trei, după ce în spațiul public a apărut un clip în care polițistul stă cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, deși acesta a spus, în repetate rânduri, că nu poate să respire.

Tim Walz, guvernatorul Minesotei a promis că va întări cu personal Garda Națională, și nu va exclude posibilitatea să includă și armata americană, daca va fi cazul.

Incendiile, focurile de arme și multiple arestări marchează încă o noapte în Minneapolis

Autoritățile din Minneapolis au recunoscut că au subestimat capabilitatea de distrugere a protestatarilor deși aceștia au anunțat o stare de asediu. Aceasta n-a avut niciun efect deoarece oamenii au continuat să transforme străzile în câmpuri de luptă. Tim Walz a spus la o conferință de presă că autoritățile au fost depășite de situația în care au fost puse. Protestatarii au cauzat distrugeri semnificative în zile repetate după moartea lui George Floyd.

,,Sincer să fiu, în momentul de față, nu avem numerele (…) Nu putem aresta oameni când încercăm să ținem totul sub control din cauza densității, a dinamicii și a violențelor care se desfășoară” a declarat Tim Walz.

Oficialii au spus că totul s-a întâmplat din cauza unor decizii greșite, incluzând și faptul că poliția a abandonat incinta în care ulterior protestatarii au distrus tot ce le-a stat în cale, o scenă pe care Tim Walz o numește ,,un haos total”. Focurile de armă au răsunat lângă incinta unei secții de poliție, iar flăcările mistuiau câteva dintre întreprinderile din zonă dintre care: o benzinărie, un oficiu poștal, o bancă și un restaurant.

,,Pur și simplu sunt mai mulți decât noi” a admis Walz despre protestatari.

Acest protest s-a răspândit în mai multe orașe, iar marea de oameni au intimidat autoritațile. Protestatarii au incendiat atât mașini de poliție în Atlanta cât și diferite magazine și au spart geamurile întreprinderilor. Au fost comise și acte de furt.

Sursa: Jin Wu
Sursa: Jin Wu

În Minneapolis, protestatarii s-au strâns în jurul departamentului de poliție, la o zi după ce au incendiat a treia întreprindere deținută de poliția din Minneapolis. În ziua de vineri, protestele au fost pacifiste până la apus, după aceeia oamenii au început să incendieze vehicule și clădiri, dar și să folosească artificii împotriva polițiștilor conform New York Times.

Primarul Minneapolisului, Jacob Frey i-a implorat pe protestatari să oprească distrugerile și să meargă acasa, pentru că afacerile locale care au fost distruse au fost și sunt vitale în mijlocul unei pandemii.

,,Nu îl răzbunați pe George Floyd prin jefuirea unui oraș” a spus acesta.

Sursa: Jugal. K Patel, Jin Wu și Juliette Love
Sursa: Jugal. K Patel, Jin Wu și Juliette Love

Fostul ofițer a fost acuzat de omor de gradul trei după moartea lui George Floyd. Fostul polițist, care a fost înregistrat stând pe gâtul lui George Floyd, a fost arestat au anunțat autoritățile.

Derek Chauvin în vârsta de 44 de ani a fost acuzat de omor prin imprudență de gradul doi. Investigația care îi include pe înca trei ofițeri prezenți la fața locului este încă în desfășurare. Familia lui George Floyd spune că este nemulțumită de decizia luată, considerând că ar fi trebuit să fie acuzat de omor de gradul întâi, potrivit New York Times.

Conform legii din Minnesota, omorul de gradul trei nu necesită un motiv de a ucide. El constă în cauzarea morții unei persoane accidental. În cazul omorului de gradul întâi și doi, procurorii trebuie să dovedească motivul crimei.

Soția fostului ofițer de poliție a declarat că a depus actele de divorț ca urmare a incidentului din această săptămâna. Într-o declarație emisă de avocatul ei, Kellie Chauvin susține că este devastată de uciderea lui George Floyd.

Experții angajați de familia lui George Floyd și Biroul de examinare medicală din Hennepin au ajuns la concluzia că moartea lui Floyd a fost o crimă, însă motivele diferă conform CNN.

Autopsia realizată de un examinator independent spune că acesta a murit din cauza ,,asfixierea cauzată de presiunea aplicată” când gâtul acestuia a fost apăsat de către ofițerul Derek Chauvin. Însă Biroul de examinare medicala din Hennepin a stabilit că Floyd a murit din cauza unui ,,stop cardiac și pulmonar”. În raportul acestora nu se menționează nimic de o asfixiere. Însă se menționează alți parametri importanți: arteroscleroza și hipertensiune arterială; intoxicare cu fentanil; utilizare recentă de amfetamine.

Rezultatele definitive au fost făcute publice doar după ce avocații familiei au prezentat rezultatele unei autopsii efecutate de experți independenți pe care îi mandataseră.

Sursa: Reuters/Dustin Chamers

Denis Rus

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts