Raport: A funcționat strategia Suediei de a adopta măsuri mai blânde?

Internaţional UBB Radio

În timp ce majoritatea țărilor au luat măsuri dure în ceea ce privește limitarea răspândirii Coronavirusului, Suedia s-a bazat pe simțul de responsabiltate al cetățenilor. Totuși, în prezent Suedia este țară cu cele mai multe decese raportate la numărul de locuitori, conform raportului realizat de publicația științifică Our World In Data.

În acest context, epidemiologul Anders Tegnell a oferit un interviu unui post local în care declară că lucrurile ar fi fost diferite dacă Agenția de Sănătate Publică ar fi avut mai multe informații despre modul în care COVID-19 se răspândește.

„Dacă ne-am confrunta cu aceiași boală, știind exact ce știm acum, consider că ar trebui să ne încadrăm, undeva la jumătatea drumului dintre ce măsuri a luat Suedia și ce măsuri au adoptat restul țărilor. Consider că este loc de îmbunătățire în ceea ce a făcut Suedia până acum și ar fi bine să știm exact ce ar trebui să închidem, astfel încât să prevenim răspândirea.”, a arătat epidemiologul de stat al Suediei Anders Tegnell, în interviul acordat celor de la Sveriges Radio.

În Suedia, școlile, cafenele sau sălile de fitness nu au fost închise ca în majoritatea țărilor. Măsura principală adoptată de scnadinavi a fost apelul la conștiința cetățenilor de a se distanța social. Restricțiile mai blânde adoptate au avut ca scop dezvoltarea imunității localnicilor la boală. Principala problemă pe care au întampinat-o autoritățile a fost la nivelul azilelor de bătrâni, care au deveni focare de infecție.

În comparație cu celelalte țări din nordul Europei, Suedia se află la coada clasamentului. Danemarca a înregistrat 580 de decese provocate de COVID-19, Norvegia 237, iar Finlanda 321, conform statisticilor realizate de WorldMeters. În timp ce țările vecine nu au atins pragul de 1.000 de decese, Suedia a raportat un număr de 4.542.

Cetățenilor din Suedia nu li se va primite circulația în țările vecine

Danemarca și Norvegia au început să ridice restricțiile adoptate. Aceste țări vor începe să relanseze turismul, din 15 iunie, creând astfel o înțelegere prin care cetățenii celor două țări vor putea călători din Danemarca în Norvegia, fără a trebui să intre în carantină două săptamâni.

Din cauza faptului că în Suedia numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 este încă mare, țara nu poate face parte din înțelegerea noregiano-daneză.

„Ne permitem să deschidem călătoriile din Danemarca către un număr mic de state vecine, unde infectarea cu COVID-19 este considerată controlată bine de autorități.”, a declarat ministrul de Externe danez, Jeppe Kofod, citat de BBC.

Această inițiativă de a crea o „bulă de călătorie” în timpul pandemiei de COVID-19 a fost folosită pentru prima dată, în Europa, de țările balticce Estonia, Letonia și Lituania.

Sursa: Unsplash

Csilla Seprodi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts