A patra tură de studii dedicate percepțiilor din timpul crizei de COVID-19. Câtă încredere au românii in personalități și instituții

Social UBB Radio

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat în perioada 7-8 aprilie 2020, un alt val de studii cu privire la comportamentele românilor în timpul pandemiei de Coronavirus.

Prima parte a acestui studiu presupune urmărirea modului în care populația percepe și evaluează măsurile impuse de autorități și măsoară încrederea acestora în instituțiile care gestionează criza și în personalitățile publice care comunică deciziile guvernamentale.

 Raed Arafat deține încrederea a peste trei sfertul dintre români. Președintele Klaus Iohannis este creditat cu multă încredere din partea a 39% dintre respondenți, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, deține încrederea a 37% dintre cei chestionați, în timp ce în Premierul Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spun că au încredere un sfert dintre participanții la studiu.

Raed Arafat, secretar de stat 75%
Klaus Iohannis, Președintele României 39%
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății 37%
Ludovic Orban, premierul României 25%
Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne 25%

Armata se află pe primul loc dintre instituțiile în care românii au cea mai mare încredere, 84% dintre participanții la studiu declarând că au multă încredere în această instituție. Trei sferturi dintre români au multă încredere în IGSU, mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Iar în Jandarmerie au încredere 65% dintre participanții la studiu. Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind susținute de încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu. În Guvern au multă încredere doar un sfert dintre participanții la studiu, în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerilor Interne încrederea depășește 50%, conform IRES.

Armata 84%
IGSU 75%
Comitetul Național pentru Situații de Urgență 66%
Jandarmerie 65%
Biserica Ortodoxă Română 61%
Poliția Română 61%
Guvern 25%
Ministerul Sănătății 50%
Ministerul Afacerilor Interne 50%

Sursa: Fauquier Library

Adina Chiriac

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts