Cătunul Dixville Notch dă startul alegerilor americane

Internaţional Politic

Preşedintele în exerciţiu Barack Obama este la egalitate cu adversarul său Mitt Romney, în urma alegerilor statul New Hampshire, transmite AFP.
Locuitorii cătunului Dixville Notch au lansat în mod simbolic scrutinul, votând în noaptea de luni spre marţi, însă fără a stabili o majoritate. Primul vot a fost în favoarea preşedintelui Barack Obama, din partea unui tânăr în vârstă de 24 de ani. ‘Suntem în continuare o naţiune foarte divizată şi va fi foarte interesant să vedem cum se va comporta restul ţării’, a spus tânărul. În urma alegerilor nu s-a putut determina o majoritate, astfel încât cinci voturi au fost în favoarea lui Barack Obama iar alte cinci pentru Mitt Romney.
În continuare peste 200 de milioane de alegători americani sunt aşteptaţi la vot. În unele state de pe coasta de est primele birouri s-au deschis de la ora locala 06.00, iar pe coasta occidentală locuitorii vor incepe să voteteze de la ora 15.00 GMT.
Pentru a câştiga candidaţii trebuie să obţină 270 de voturi electorale. Conform ultimelor sondaje de opinie preşedintele Barack Obama are un avans de 201 voturi în 18 state, faţă de adversarul său republican Mitt Romney, acesta având un avans de 191 voturi în 24 de state.
Potrivit Agerpres tot marţi se va decide întreaga componenţă a Camerei Reprezentanţilor . Ultimele sondaje indică faptul că republicanii îşi vor păstra majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

___________

Andreea Hoza

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts