Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va demara un proiect în valoare de peste 80 de milioane de lei pentru crearea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), conform unui comunicat de presă.
Universitatea va construi o nouă clădire, cu o suprafață totală de desfășurare de 10.500 mp, care va găzdui mai multe centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultraperformante care vor genera soluții noi și inovatoare în domenii de actualitate, precum securitatea cibernetică, orașe inteligente, vehicule autonome, sisteme inteligente, dar și produse inovative în Internet of Things.
Inițiativa UTCN urmărește strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică.
Potrivit reprezentanților UTCN, institutul va contribui și la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional. Mai mult, universitatea clujeană va avea acces la resurse naționale și internaționale prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative.
,,Crearea acestui institut, va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale.”, transmit reprezentanții universității, conform ziarului Monitorul de Cluj.
Rezultatele foarte bune obținute până în momentul de față de mai multe echipe de cercetare din UTCN, certificate prin derularea și implementarea a 24 de proiecte europene de tip H2020, pe teme legate de domeniul de inteligență artificială, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, certifică competențele și expertiza cercetărilor în acest domeniu prioritar la nivel european și național. Acest lucru clasifică UTCN pe locul doi pe țară după Universitatea Politehnică din București ca resurse atrase prin programe europene.
În urma clasamentului internațional QS STARS RATING SYSTEM (UK), una dintre cele mai prestigioase instituții de evaluare academică la nivel mondial, UTCN face parte din categoria universităților de excelență la nivel internațional, cu un rating de 4 stele. De asemenea are și domenii care în clasamentele corespunzătoare ocupă poziții extrem de onorante la nivel mondial, precum secția de Calculatoare cu un scor de 251-500 la nivel mondial și locul 2 în România, secțiile de Ingineria electrică și electronică și Ingineria mecanică cu un scor de 251-400 la nivel mondial și locul 2 în România etc.
Toate rezultatele remarcabile obținute de echipele de la UTCN reflectă o preocupare majoră a universității în a asigura resursa umană înalt calificată în aceste domenii prioritate în dezvoltarea României și mai ales a orașului Cluj-Napoca.
Sursa: Unsplash
Bianca Bărbat