Lumina unește sufletele! Sărbătoarea învierii lui Hristos a adunat anul acesta sute de enoriași la biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului din satul Măriței, comuna Dărmănești, județul Suceava, care au venit să ia lumină în candelele și sufletele lor.
Preotul Ștefan Bucșă, paroh al bisericii din sat spune că Paștele este o ocazie de reînonire și mântuire a omului: „Pentru mine este sărbătoarea, sărbătorilor și praznic al praznicilor, cum spune Ctavasie de înviere. Este o bucurie pentru noi c-am ajuns aceste clipe de sărbătoare și îl mărturisim pe Hristos, cel răstignit și înviat și astfel prin mărturisirea pe care o facem, avem și noi nădejdea învierii vieții veșnice pe care ne-a propus-o Mântuitorul Hristos, pentru cei care-l urmează și vor să fie ucenicii lui.”
De la slujba de înviere nu a putut lipsi primarul comunei, Dan Chidoveț, care a trăit alături de localnici bucuria Învierii. Acesta a ținut să le transmită oamenilor o urare: „Vreau să urez tuturor locuitorilor un Paște fericit! Să aibă în suflete iubire, dragoste, fericire și de ce nu să aibă succes la ciocnit ouă și la mâncat cozonăceii și toate bunătățile pe care le-au pregătit.”
Pregătirea pentru Paște ocupă de asemenea un loc foarte important în viețile oamenilor. În religia ortodoxă, postul începe cu 40 de zile înainte, exact cât a pătimit Hristos pentru a putea propovădui cuvântul Tatălui. Casa trebuie să fie curată, iar în joia din Săptămâna Patimilor, gospodinele din sat pregătesc bucatele tradiționale specifice zonei Bucovinei:
„Curățenia care trebuie neapărat făcută înainte de Paște. Acea curățenie a casei, împodobirea ei cu cele mai frumoase lucruri și pregătirea bucatelor care sunt tradiționale și specifice acestei zone: cozonac cu nucă, pasca care este tradiție luată de la austro-ungari, pentru că la noi aici a fost ocupație austro-ungară, pâinea cu crucea ca semnificație, care se face din aluat, ou roș și numai roș nu altă culoare și mielul, drob de miel… Important pentru mine este că am reușit toate aceste treburi să le fac și să ajung la Sfânta înviere pentru a lua lumina! Deci asta contează cel mai mult!”, detaliază doamna Paraschiva, una dintre enoriașele din sat.
Bătrânii respectă întru-totul vechile rețete așa cum le-au învățat de la bunciii și părinții lor. În încercarea de a le transmite mai departe, aceștia se lovesc deseori de indiferența tinerilor. Tanti Screpeica în vârstă de 82 de ani, povestește cu emoție cât de importantă este pentru ea această sărbătoare: „Tot timpul lucrez și când vine Paștele totul las. Și toată treaba trebuie să fie făcută că vin Paștele. Ouăle să încondeiau, nu cum se fac acum […]. Și cum se făcea pasca la mama mea demult așa fac și pasca acum. Dar pentru tineret, merge și așa […]!”
Fiecărui om îi vibrează sufletul diferit în aceste zile. Pentru persoanele în vârstă, îvierea Domnului este un eveniment cu totul și cu totul aparte, care trebuie trăit și nu doar comemorat, pentru mulți tineri, dintre cei cu care am vorbit, Paștele înseamnă zile libere, distracție sau un moment de reuniune a familiei: „Paștele pentru mine înseamnă o zi liberă, tot distracție, adică numai oamenii în vârstă merg la biserică, tineretul nu prea merge, preferă să stea în cluburi, să se distreze. Cu toate că e post, majoritatea cam așa fac.” a spus Alexandru, elev în clasa a X-a.
Se vor pierde oare peste ani aceste obiceiuri care crează farmecul sărbătorilor de Paște?! Vor dipărea ele?! În ciuda părerilor îmărțite este vizibilă risipirea acestora în linii mari. Totuși ceva le face să persisite. Să fie oare puterea luminii?! Sau poate magia învierii?! Părintele are un răspuns mai simplu și ne spune că importantă este credința, care ne va salva și care trebuie să rămână vie în sufletele oamenilor.
Monica Ostașuc / Sursa foto: Monica Ostașuc