Accesul muncitorilor români și bulgari pe piața muncii din Olanda va fi posibil doar în cazuri excepționale după eliberarea permiselor de muncă de la 1 iulie 2011. Inițiativa vine la propunerea ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, susţinut de Guvernul Olandez, conform cotidianului NIS News Bulletin.
În domenii precum agricultura sau horticultura, Kamp a propus ca șomerii olandezi să fie cei pe care se pune presiune să se angajeze. Întrucât peste un milion de persoane cu vârste mai mici de 65 de ani nu au un loc de muncă, ministrul consideră restricționarea accesului imigranților pe piața muncii o soluție bună pentru reducerea șomajului. Conform statisticilor, extinderea Uniunii Europene a adus în Olanda peste 165.000 de muncitori imigranți în agricultură, horticultură, construcții sau transporturi.
Despre muncitorii imigranți, Kamp a declarat: “Nu ştiu de ce ar trebui să îi primim. Mai întâi, contribuie la creşterea şomajului în Olanda, iar apoi ar trebui să privim în cadrul UE şi apoi în afara Uniunii”.
La polul opus, Organizaţia fermierilor LTO nu este de acord cu inițiativa ministrului Henk Kamp. “Haga aruncă asupra angajatorilor responsabilitatea incapacităţii sale de a recruta şomeri olandezi”, precizează președintele LTO, Albert Jan Maat.
_________
Oana Moisil