MApN pregătește centre de vaccinare mobile și în Cluj-Napoca

Administraţie UBB Radio

Alături de alte mari orașe din țară, Cluj-Napoca se află în rândul orașelor care vor avea posibilitatea de a imuniza populația împotriva coronavirusului în centre de vaccinare mobile.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți faptul că medicii, asistenții medicali, dar și registratorii din centrele de vaccinare mobile, se află printre unitățile militare și instituțiile medicale ale MApN care urmează a fi operaționalizate începând cu săptămâna viitoare. Alături de Cluj-Napoca se află și București, Sibiu, Iași, Craiova, Brașov, Timișoara, Pitești, Focșani, Galați și Constanța.

Conform comunicatului de presă al MApN, Direcția Medicală a Ministerului va coordona cele 20 de centre mobile de vaccinare anti-Covid19 și vor acționa în sprijinul autorităților locale. Această decizie este valabilă doar în localitățile greu aceesibile sau izolate, care urmează să fie stabilite de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției și de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind imunizarea.

Spațiile unde vor fi organizate centrele mobile de vaccinare vor fi puse la dispoziție de autoritățile locale, iar în caz contrar, această activitate se va desfășura în containere medicale asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Instituția militară se va ocupa de transportul containerelor respective la locul lor de amplasare, dotarea acestora cu echipamente și materiale necesare, dar și cu transportul vaccinurilor.

Ministerul Apărării Naționale subliniază și faptul că începând cu data de 16 aprilie, capacitatea de vaccinare va crește și va deschide progresiv fluxuri suplimentare de imunizare, toate acestea în funcție de evoluția cererilor și de solicitările de sprijin adresate de către autoritățile publice de sprijin locale.

Capacitatea fluxurilor de vaccinare în centrele MApN va creşte, în special în cadrul unităţilor sanitare ale MApN în care există trei fluxuri funcţionale, de la 60 de persoane pe zi, la 72 de persoane pe zi, iar în centrele de vaccinare organizate în celelalte unităţi militare din ţară, de la 18 persoane pe zi, la 60 de persoane pe zi. În paralel cu vaccinarea populaţiei generale, în centrele de vaccinare proprii ale MApN continuă şi vaccinarea personalului instituţiei” se anunță în comunicatul citat.

Ministerul Apărării Naționale a comunicat că în prezent deține 56 de centre de vaccinare proprii, organizate atât în spitalele militare, cât și în unitățile militare din București și din țară. Acestea se află în grija a 1.000 de angajați ai instituției, din totalul de 1.000 făcând parte peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori.

Pe lângă toate acestea, MApN se ocupă și de gestionarea call-center-urilor destinate programărilor telefonice a populației la vaccinare, prin cele 600 de linii deschise. Instituția militară sprijină acest proces prin circa 180 de posturi de tip live-chat, iar Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” fiind Centrul Național de stocare a vaccinului împotriva Covid-19.

Și Forțele Aeriene Române contribuie, la rândul lor, la aceste eforturi de combatere a pandemiei de coronavirus, prin executarea zborurilor pentru transportul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și a materialelor sanitare, mai informează MApN.

Sursa fotografiei: Facebook MApN

Raluca Draia

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts