Medic de la Spitalul din Rădăuți: „Suntem epuizați, mergem până cădem. Am avut zile cu 45 de ambulanțe”

Sănătate UBB Radio

Spitalul din Rădăuți se confruntă cu un val uriaș de pacienți, atât pentru cazurile de coronavirus cât și pentru alte patologii pentru că tot județul Suceava trimite aici cazurile extra-COVID. În plus, 24 de cadre medicale au fost confirmate cu noul coronavirus. La nivel național sunt  peste 2.000 de cadre medicale infectate.

„Ne descurcăm foarte greu. După atâtea săptămâni nu mai rezistăm.De la început noi ne-am susținut unii pe alții, a zis că doar așa putem ajuta colegii din Suceava.Suntem epuizați, după multe săptămâni de foc, și fizic, și psihic, avem nevoie de colegii noștri specialiști de la spitalul județean. Lucrăm ture de 12 ore, nu mănânci, nu bei o cană de apă, muncești non stop. Am avut ture cu 45 de ambulanțe, din care 13 venite în același timp, cu patologii foarte grave.Dacă vin 10 accidente vasculare cerebrale, o dată, așa cum am prins eu pe tură …. un singur om este foarte greu”, a povestit Alina Sorodocm, medic la Compartiment de Primiri Urgențe de la Spitalul Rădăuți, pentru Digi24.

„Am avut senzația să renunț, dar am mers mai departe, ne-am susținut unii pe alții.Au fost săptămâni întregi, ca pe câmpul de război.Nu am primit stimulentul financiar, managerul ne-a promis că ne va da dumnealui bani, nou, celor care luptăm în prima linie, nu știu de unde.Nu ne-am gândit la bani, ne gândim cum să ajutăm pacienții să beneficieze de consult de specialitate în timp cât mai scurt”, a mai mărturisit Alina Sorodoc.

La Spitalul din Rădăuți au fost confirmate 24 de cadre medicale infectate cu coronavirus. Majoritatea provin de la secțiile ATI și chirurgie.

„Din cei 600 de colegi pe care îi am în momentul de faţă la Spitalul Municipal Rădăuţi, un număr de 24 care ne-a fost confirmat nu pune în pericol desfăşurarea activităţii medicale, raportat la secţii şi compartimente. În continuare Spitalul Municipal Rădăuţi îşi va desfăşura activitatea pe toate secţiile şi compartimentele”, a declarat Traian Andronache, managerul Spitalului din Rădăuţi, potrivit Mediafax.

În România se află 2.601 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, conform Institutului Național de Sănătate Publică.

De la începutul pandemiei, 13 persoane din unitățile sanitare au decedat din cauza COVID-19, dintre care cinci sunt cadre medicale. Chirurgul de la Spitalul Universitar ridică la cinci numărul medicilor uciși de virus.

Pentru a salva cât mai multe vieți, la începutul stării de urgență a apărut inițiativa Donează pentru linia întâi, lansată de Banca Transilvania, Mobexpert, Bitdefender și eMAG, în parteneriat cu Metropolitan Life, Mastercard și Baupartner Group și PayU.

Deși starea de urgență s-a încheiat, nevoile personalului medical în lupta cu virusul sunt mari. Până în prezent s-au făcut donații de peste 11.700.000 de lei pentru cei din linia întâi. Prin program au fost direcționate peste 5 milioane de măști de protecție pentru medici de familie, polițiști, jandarmi și militari și 350.000 de măști N95 pentru medicii din spitale. De asemenea, două ventilatoare de înaltă performanță au ajuns la Spitalul Județean Suceava și la Spitalul Clinic Victor Babeș din București, conform știrileprotv.ro.

Sursa: Getty Images

Bernadette Nemeth

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts