Marilyn Monroe „Imperfecțiunea este frumusețe, nebunia este geniu și e mai bine să fii absolut ridicol decât absolut plictisitor.”

Cultură UBB Radio

Marilyn Monroe (născută  Norma Jeane Mortenson; 1 Iunie, 1926 –5 August, 1962) a fost o actriță, model și cântăreață Americană. Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră.

Deși a fost o actriță de top doar un deceniu, filmele sale au încasat 200 de milioane de dolari până la moartea neașteptată în 1962 (echivalentul a 2 miliarde de dolari în 2018). Mai bine de jumătate de secol mai târziu, ea continuă să fie o icoană majoră a culturii populare.

Conform Marilyn: The Passion and the Paradox de Lois Banner,  Gladys nu a putut să o întrețină pe fiica sa Marilyn din motive financiare, așa că a încredințat-o unor părinți adoptivi, Albert și Ida Bolender din Hawthorne, California, la sud-vest de Los Angeles, la vârsta de 3 luni, unde ea a trăit până la vârsta de șapte ani. În autobiografia  My Story (rom: Povestea mea”), Monroe declară că a crezut că Albert și Ida erau părinții săi până într-o zi când, pe un ton aspru, Ida a corectat-o. Monroe a petrecut majoritatea copilăriei sale în orfelinate și centre de plasament, iar la vârsta de 16 ani s-a căsătorit cu James Dougherty.

I never quite understood it, this sex symbol. I always thought symbols were those things you clash together! That’s the trouble, a sex symbol becomes a thing. I just hate to be a thing. But if I’m going to be a symbol of something I’d rather have it sex than some other things they’ve got symbols of.” afirmă Monroe într-un interviu pentru revista  Life în 1962.

Modeling

Conform Wikipedia, în timp ce soțul ei era plecat să lupte în cel de-al doilea război mondial, tânăra doamnă Norma Jeane Dougherty a început să lucreze într-o fabrică unde pulveriza soluție anti-fugnitivă pentru piese de avioane. Un tânăr fotograf militar, David Conover, se plimba prin fabricile locale făcând poze pentru un articol din revista Yank  despre femeile care ajută la eforturile depuse pentru război. Norma Jeane a devenit unul dintre cele mai de succes modele ale agenției, pozând pe prima pagina a sute de reviste.

Potrivit liveabout.com, Conover a fost impresionat de ceea ce a văzut și i-a arătat fotografiile cu Monroe fotografului comercial Potter Hueth. Hueth și Monroe au încheiat un acord: Hueth ar face poze cu Monroe, cu toate acestea, ea ar fi plătită doar dacă revistele ar cumpăra fotografiile cu ea. Acest aranjament i-a permis lui Monroe să își păstreze slujba de zi la Radio Plane și să fie model noaptea.

Deși nicio poză nu a fost folosită, ea a renunțat să lucreze la fabrică în ianuarie 1945 și a început să pozeze pentru Conover și prietenii săi. Ca model, Monroe a folosit ocazional numele Jean Norman.

Fotografiile lui Hueth cu Monroe au suscitat interesul lui Emmeline Snively, șefa Blue Book Modeling Agency – cea mai mare agenție de modelling din Los Angeles la acea vreme. Snively i-a oferit lui Monroe o șansă la o carieră de modeling cu normă întreagă, cu condiția ca ea să participe la cursurile școlii de modelling ale lui Snively, timp de trei luni.

Monroe a fost de acord și a lucrat cu sârguință pentru a-și perfecționa noua meserie. În timp ce era sub contract cu Snively, Monroe și-a schimbat culoarea părului de la maro deschis la blond. Dougherty, care era încă peste mări, nu a fost fericit să afle despre noua meserie a soției sale.

Tranziția de la modeling la actriță

În iulie 1946, fotografiile lui Marilyn au atras atenția regizorului de casting Ben Lyon de la 20th Century Fox, iar el l-a chemat pe Monroe pentru un test de ecran. În august, 20th Century Fox i-a oferit lui Monroe un contract de șase luni.

După ce Dougherty și-a încheiat turneul de serviciu și a revenit în stat, a devenit din ce în ce mai frustrat de noua carieră a soției sale, iar în cele din urmă cuplul a divorțat în 1946. Până la acel moment, Monroe își folosea profesional numele de căsătorie, Norma Jeane Dougherty. Lyon a fost cel care a ajutat-o să vină cu numele ei legendar, sugerându-i să ia numele de Marilyn Miller, după o cunoscută interpretă din 1920. Monroe a adoptat numele de fată al mamei sale, iar astfel s-a născut Marilyn Monroe.

Conform Theatherseatstore, Marilyn Monroe s-a înscris în prestigiosul studio de actori din New York, în anul 1955 pentru a-și îmbunătăți abilitățile de actorie. În anul următor, s-a căsătorit cu dramaturgul Arthur Miller. A încercat să aibă copii cu Miller, dar a suferit o serie de avorturi spontane. După ce căsătoria cu Miller s-a încheiat în 1961, ea nu a finalizat un alt film. De-a lungul carierei sale, Marilyn Monroe a apărut în peste 20 de filme, iar cele mai cunoscute au fost

  • Gentlemen Prefer Blondes;
  • How to Marry a Millionaire;
  • There’s No Business Like Show Business;
  • River of No Return;
  • Seven Year Itch, Bus Stop;
  • The Prince and the Showgirl;
  • Some like it hot.

Potrivit Icon: The Life, Times and Films of Marilyn Monroe Volume 1, în martie 1960 Marilyn Monroe a fost nominalizată la Globul de aur actriță în Musical sau comedie pentru rolul Sugar Kane din Some like it hot(1959).

Fiind actriță în musical-uri Monroe a început să dezvolte o pasiune pentru muzică, iar astfel a ajuns să cânte Happy Birthday, Mr. president” la aniversarea președintelui american John F. Kennedy.

Sursa: Wikipedia

Petra Bence

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts