Klaus Iohannis: „Nu voi prelungi starea de urgență. Din 15 mai vom intra în stare de alertă!”

Administraţie UBB Radio

Președintele Klaus Iohannis a avut luni, 4 mai, o ședință la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul și mai mulți miniștri. La finalul întrevederii, Klaus Iohannis a declarat că nu va prelungi starea de urgență, iar din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă. Președintele a precizat că vor fi deschise cabinetele stomatologice, saloanele de coafură și muzeele. Din localități se va putea ieși pentru probleme medicale sau în interes de serviciu, dar și pentru activitate sportivă individuală, cu precizarea că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. În localitățile carantinate nu se vor relaxa măsurile de restricție.

,,Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar suntem, din păcate, încă într-o epidemie de COVID-19. Situația nu s-a îmbunătățit încă. Deci, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut. Ați observat, cu siguranță, din comunicările publice că am avut și astăzi iarăși peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv și, în acest fel, nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe și acest mai departe se concretizează în forma de organizată, trecând de la starea de urgență la stare de alertă”, a declarat Klaus Iohannis.

Raed Arafat spunea anterior că după 15 mai purtarea măștii va deveni „un lucru de educație” și că aceasta va fi obligatorie și în mijloacele de transport în comun.

„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea maștii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul maștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majora a maștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical”, arăta Arafat într-o declarație publicată și pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență,

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Denisa Poliec

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts