Plata chiriilor ar putea fi amânată în urma unei solicitări dacă legea ce prevede acest lucru va fi adoptată de președintele României. Legea vizează un număr mare de persoane, inclusiv studenți, care se declară încântați de posibilitatea de a-și amâna plata chiriilor.
Partidul Social Democrat a depus zilele trecute, în Parlament, un proiect de lege ce prevede amânarea plății chiriilor. Acest proiect a fost adoptat de cele două camere și a fost înaintat președintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Proiectul prevee că persoanele ce locuiesc sau își desfăsoară activitatea profesională într-un astfel de imobil și doresc o amânare aplății chiriei ar trebui să pună la dispoziția organului fiscal teritorial competent documente ce atestă imposibilitatea plății.
Am stat de vorbă cu mai mulți studenți vizați de această posibilitate. Iată ce ne-au spus:
„Sunt mulți studenți care nu își permit să plătească prețul chiriei în această perioadă, iar faptul că plătesc încă prețul integral și nu mai locuiesc acolo nu este corect. Mulți dintre studenți au renunțat la chirii tocmai din acest motiv, lucru care o să creeze un haos când vor trebui să își caute tot mai mulți din nou o chirie. Deci o lege în acest sens ar veni în ajutorul acestora, mai ales că prețurile în Cluj sunt destul de mari și multe persoane au probleme financiare serioase.”, spune Georgiana, o studentă ce locuiește cu chirie în Cluj.
Și Florina este de acord cu această lege și spune că speră ca aceasta să fie adoptată:
„Amânarea plății chiriilor consider că este un gest de bunătate chiar, mai ales în zilele pe care le trăim acum. Eu ca studentă și fără niciun venit nu am putut să stau singură în Cluj și să aștept ca părinții mei să îmi trimită bani ca să plătesc chiria și pe lângă chirie să mai adaug și alte cheltuieli. Cred că era și timpul să ne gândim la alți oameni și la posibilitățile acestora.”
Ovidiu susține că această lege trebuie să fie promulgată ținând cont de situația financiară a românilor:
„În opinia mea, legea privind amânarea chiriilor ar trebui aprobată, deoarece, în această perioadă, s-au pierdut foarte multe locuri de munca, economia putem spune că este la pământ și nu toată lumea își permite să își achite chiria pe o anumită luna.”.
Potrivit Ministerului Muncii, peste 1.000.000 de contracte de muncă au fost suspendate, iar peste 270.000 de contracte de muncă au încetat, angajații fiind trimiși în șomaj tehnic.
Sursa: Shutterstock
Ionuț Albu