Jurnalistul Nina Gherman și-a lansat cartea la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca

Din oraş

Jurnalistul Felicia Nina Gherman și-a lansat cartea de mărturii din călătoriile pe care le-a avut prin China, intitulată China în Povestiri la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc marți, 17 iulie și a fost moderat de Sorina Stanca, managerul Instituției

Evenimentul a reunit zeci de participanți, pasionați de lectură și prieteni ai autoarei, precum și jurnaliști clujeni. Tot la eveniment a fost prezent și artistul Daniel Sfăt, care a susținut un moment reprezentând cultura chineză și cea română. Sorina Stanca, managerul instituției, cea care a moderat evenimentul, a spus despre relația pe care o are cu Nina Gherman, dar și despre impresia pe care i-a lăsat-o cartea:

„Am fost foarte surprinsă să văd că a ales să trăiască de 7 ani în China și mi-a plăcut enorm ideea ei de a vă oferi o întâlnire cu un pic de gust de cultură și civilizație cu Republica Populară Chineză. Cartea este interesantă, a fost o lectură deosebit de plăcută pe care vă invit să o faceți cu toții și să recomandați cartea și prietenilor și apropiaților. Personal am descoperit o sumedenie de lucruri despre care aflam din poveștile din familie, de la prieteni, dar pe care nu le-am crezut niciodată, și acum când vin scrise într-o carte, vin să confirme niște lucruri, chiar multe idei le-am aflat aici.”

Evenimentul a avut trei părți, prima fiind o analiză din punct de vedere geo-politic a Chinei, realizată de Florin Șomlea, analist, care a declarat:

„China a fost până în 1600 cel mai dezvoltat stat de pe planetă din toate punctele de vedere, inclusiv sub aspectul nivelului de trai. S-a întâmplat însă un fenomen foarte interesant, după ce a atins apogeul întinderii sale teritoriale, în sec. al VIII-lea ajunsese la 12 mil de km, întinzându-se de la Marea Chinei de Est până dincolo de Mongolia exterioară. Expansiunea puterilor Europei Centrale s-a aflat la baza a ceea ce urma să se întâmple pentru statul chinez la începutul secolului al 19-lea.”

În cadrul evenimentului, trei studenți de la Institutul Confucius au avut prezentări despre câteva lucruri specifice Chinei, evantaiul, ceaiul și infogramele. Despre carte și ceea ce reprezintă ea, autoarea a spus: „China în povestiri este o carte a detaliului, este o carte care cuprinde experiențele mele jurnalistice, trăirile și emoțiile mele la întâlnirea cu oameni și locuri din China. Este o fereastră deschisă spre ceea ce este astăzi, lumea reală a Chinei, spre oamenii ei, cei care fac din străvechea și generala cultură chineză puterea mondială de azi.”

Constantin Trofin, producător TV și profesor a spus câteva din experiențele sale de jurnalist alături de Nina Gherman: „Acum 7 ani când Nina venea să își ia viza de la ambasada Chinei, s-a oprit în biroul meu de la etajul 10 cu vedere spre Herestrău și Ambasada Chinei la o cafea. Și la un moment dat nu mai știam ce să spunem pentru că era un moment încărcat, Nina m-a întrebat: „Ce fac, unde mă duc?” și mă gândeam ce să zic, și am zis: „Lasă Feli că o să fie faină” și dovada că a fost tare este această carte.”

Felicia Nina Gherman este o jurnalistă care lucrează în prezent la Radio China Internațional în cadrul secției de limba română. Aceasta a mai lucrat începând din 1996 și la Agenția de știri Mediafax, Pro Tv Cluj, TVR Cluj și NCN Cluj, dar și la Antena 1, la Cluj-Napoca dar și la București, unde a fost redactor șef.

– Miruna Aruxandei / Sursa fotografiei: Miruna Aruxandei

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts