Expoziție Balázs Péter. „Artistul care se joacă cu măestrie cu formele și culorile”

Din oraş

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 24 mai – 9 iunie 2019, expoziția cu lucrări semnate de artistul Balázs Péter. Vernisajul a avut loc vineri, 24 mai 2019, de la ora 18:00.

Expoziția dedicată artistului Balázs Péter (1919-2003) dorește să prezinte publicului larg peste cincizeci de lucrări de pictură și grafică aflate în proprietatea familiei pictorului clujean. Discipol al lui Szolnay Sándor și Ziffer Sándor, și-a desfășurat activitatea în Cluj, unde a creat marea majoritate a lucrărilor prezentate cu ocazia expoziției din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Această expoziție este și o tentativă de recuperare a moștenirii culturale lăsate în urmă de artist și o readucere în atenția publicului a universului artistic al lui Balázs Péter.

Peisajele rurale, lumea urbană, schițele unei Deltei Dunării sau portretele personalităților ne vor introduce într-o lume fascinantă, unde nu totul pare real.

Artistul se joacă cu măiestrie cu elementele peisajului sau spațiului urban, oferind o nouă imagine, una familiară, dar diferită de cea cunoscută nouă.

Balázs Péter și opera sa de o viață se înscriu într-un cadru aparte, nu numai din punct de vedere al evoluției, dar și al stilului specific, în care se pot recunoaște nu numai unicitatea, ci și umbra unor maeștri care și-au pus amprenta pe generații de tineri porniți pe calea consacrării artistice. O interpretare sau cel puțin o sintetizare a moștenirii lăsate în urmă de Balázs Péter reprezintă o sarcină grea, deoarece această moștenire este marcată nu numai de lucrările fizice, ci și de o prezență în lumea cultural-artistică a Clujului. Destin artistic marcat de contextul politic și social al unor decenii interbelice sau de anii încătușători ai unui regim comunist, găsește totuși o cale spre o lume unde aceste impedimente dispar și în locul lor apare o lume a creației, unde murdăria spirituală sau forțele destructive ale lumii par să dispară.

Picturile ne conduc într-un univers al formelor și culorilor, care de multe ori ne aduc aminte de o lume idilică aflată într-un spațiu temporar demult apus, unde memoria artistului devine unicul depozitar al amintirii acestei lumi.

Spațiul idilic al ruralului sau cel al unui urban armonios ne arată nu numai dimensiunea de interes a artistului, ci și o încercare permanentă de a conserva o lume aflată în schimbare, o lume supusă unor dinamici, de multe ori negative, provocate de timp și de om.

Aparenta simplitate a imaginii transpuse pe pânză ascunde de multe ori semne care denotă nu numai spirit artistic viu, ci și o regândire a spațiului într-o manieră subtilă și profundă. Urbanul și imaginea orașului devin un teren de joacă pentru artist, unde clădirile și structurile existente sunt piese care, de multe ori, mai mult sugerează existența decât o prezintă de fapt. Lucrările lui Balázs Péter devin astfel instantanee pline de culoare și viață, în oarecare măsură aflate în antiteză cu propria lui viață.

– Material realizat de Berdar Denisia-Ioana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts