Hervé Kempf, unul dintre cei mai reputaţi jurnalisti de mediu, a susţinut ieri o dezbatere publică, la Facultatea de Drept din Cluj, pe tema crizei ecologice si sociale.
În cartea sa „Cum distrug bogaţii planeta” Kempf pune în faţă criza ecologică şi cea socială. Aceste sisteme sunt manevrate de cei bogaţi care risipesc resursele planetei.
Potrivit spuselor lui Kempf societatea nu este educată pentru a folosi mai puţin resursele planetei. Criza ecologică este de multe ori ignorată, însă ne priveşte pe toţi din toate punctele de vedere. Fie că este vorba despre schimbarea climatică, extincţia speciei sau acumulare de deşeuri se poate vorbi despre o poluare generala a tuturor ecosistemelor.
Se poate vorbi şi despre o criză istorică, exită o mare inegalitate între clasele sociale. Până în ani 70 societatea se afla în echilibru, după această perioadă s-a produs o ruptură în societate. Cei bogaţi, demuniţi de Kempf „oligarhie”, deţin puterea şi manevrează ramurile principalele, ramuri ale economiei după bunul plac, folosind toate resursele existente pentru a-şi satisface propriile nevoi. Astfel politicile ecologice sunt blocate de această clasă, care niciodată nu se preocupă de situaţie, doar o agravează.
Hervé Kempf se raportează la Veblen, un economist american al secolului XIX. Conform acestuia clasa superioară defineşte modelul cultural pentru toate grupurile sociale. Astfel fiecare individ incearcă să imite comportamentul lor. Cele mai multe dintre nevoi sunt satisfăcute prin folosirea resurselor solului, naturii. Însă pentru prevenirea, diminuarea impactului asupra mediului inconjurator, trebuie să diminuăm consumul resurselor naturale, indiferent despre ce ţară ar fi vorba.
Pentru a diminua impactul asupra mediului înconjurator, trebuie diminuat consumul de resurse naturale în favoarea surselor altrenative de dezvoltare. Implementare politicilor ecologice sunt strâns legate de educaţia noi generaţii şi revenirea la un echilibru între clasele sociale.
_______
Ghere Maria
Foto: wikipedia.com