În UE, 77% dintre copiii cu vârste între 13 și 16 ani și 38% dintre cei cu vârste între 9 și 12 ani au un profil pe un site de socializare în rețea, se arată într-un sondaj paneuropean realizat pentru Comisia Europeană.
Un sfert dintre copii utilizează site-uri precum Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw sau Myvip. Aceștia afirmă că profilul lor este „public”, ceea ce înseamnă că poate fi văzut de oricine, iar mulți dintre ei își afișează adresa și numărul de telefon. Comisia Europeană și-a propus să implementeze un acord privind „Principiile pentru rețele de socializare mai sigure aplicabile în UE” prin care principalele societăți care administrează rețelele de socializare au convenit să reglementeze siguranței online a utilizatorilor minori.
„Tot mai mulți copii utilizează site-urile de socializare în rețea, însă mulți dintre ei nu îşi iau toate măsurile necesare pentru a se proteja online. Acești copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hărțuirea sau abuzul de încredere. Prin urmare, toate societățile care administrează rețele de socializare trebuie să ia măsuri urgente pentru ca profilurile minorilor să nu poată fi accesate în mod automat decât de persoanele aflate în lista lor de contacte autorizate și, de asemenea, să nu poată fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare. În plus, societățile care nu au aderat încă la acordul privind «Principiile pentru rețele de socializare mai sigure aplicabile în UE» sunt invitate să adere fără întârziere, pentru a garanta siguranța copiilor.”, a declarat Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda Digitală
Potrivit sondajului, la care au participat 25.000 de tineri din 25 de țări europene, 38% dintre copii cu vârste între 9 și 12 ani afirmă că au un profil pe site-uri de socializare în rețea, ponderea cea mai mare fiind înregistrată în Olanda (70%), iar cea mai scăzută în Franța (25%).
Dintre copii cu vârste între 9 și 12 ani, 15% afirmă că au peste 100 de contacte în lista de prieteni, ponderea cea mai mare fiind înregistrată în Ungaria (47%). Ponderea adolescenților cu vârste între 13 și 16 ani care au peste 100 de contacte în listă este mai ridicată în Belgia, Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Marea Britanie decât în alte țări.
Numai 56% dintre copiii de 11-12 ani afirmă că știu cum să modifice setările de confidențialitate ale profilului lor din rețeaua de socializare. Adolescenții au deprinderi mai bune în acest sens, 78% dintre cei cu vârste între 15 și 16 ani declarând că știu cum să își modifice setările de confidențialitate.
Comisia a lansat o revizuire a actualelor acorduri de autoreglementare în domeniu din acest sector. Societățile care administrează rețele de socializare, producătorii de dispozitive mobile și de console de jocuri, furnizorii de servicii de internet, furnizorii de aplicații mobile și de conținut, organizațiile de consumatori, cercetătorii și organizațiile pentru copii vor fi invitați să se alăture platformei de colaborare.
______________
Ana Giol