UE propune un management al migrațiilor mult mai eficient

UE

Revolte din Africa de Nord au dus la mișcări migratorii către Europa. Peste 25 000 de migranţi, preponderent din Tunisia, s-au refugiat în Uniunea Europeană, având ca destinații-chei Italia şi Malta. Consiliul Europei a discutat, astăzi, în baza unor informări din partea Comisiei privind migrația, subiecte referitoare la acest aflux de persoane către UE şi politica de azil.

Presiunea asupra frontierelor de sud ale Uniunii continuă să provoace îngrijorări, atât pentru aspectul situaţiei umanitare, cât şi pentru cel al migraţiei ilegale. S-a confirmat faptul că este nevoie de o politică comună puternică pentru azil şi imigraţie şi controale eficiente la frontierele externe.

În cazul în care UE doreşte să-şi menţină modelul bunăstării sociale, imigraţia mai bine direcţionată este necesară pentru a face față deficitului cauzat pe piața muncii de competenţele aşteptate de Europa și de îmbătrânirea populaţiei. Confruntarea cu migraţia ilegală într-un mod ferm şi eficient este o condiţie prealabilă pentru o politică credibilă. În acelaşi timp, o abordare strategică pentru relaţiile cu ţările non-UE privind aspecte legate de migraţie, mobilitate şi securitate ar trebui dezvoltată.

Pentru a evita imigraţia ilegală, controlul statelor membre din fiecare secţiune a frontierelor externe ale UE trebuie să fie mai eficient. Normele Schengen, care desființează controalele la frontieră și care garantează accesul și mișcarea fără paşaport în interiorul zonei, ar putea fi necesare. Amendamentele la sistemul de evaluare Schengen au fost deja propuse.

Sistemul European Comun de Azil trebuie finalizat până în 2012. Scopul său principal este să reducă divergenţele în urma depunerilor de cereri ale cetățenilor în diferite ţări ale UE şi să asigure un tratament echitabil şi drepturi comune tuturor solicitanţilor.

____________

Ana Giol

Foto: novinite.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts