Danemarca va reinstaura controalele la frontieră

Internaţional

Ministrul danez de finanţe, Claus Hjort Frederiksen, a anunţat că Danemarca va reînfiinţa controalele la frontierele cu Germania şi Suedia, după ce guvernul său a încheiat un acord cu extrema dreaptă, informează Rador.

„Am ajuns la un acord de reintroducere a controalelor vamale cât mai repede posibil.”, a declarat Claus Hjort Frederiksen.

Măsura adoptată de Guvernul danez s-a produs chiar în mijlocul dezbaterii iniţiate de Bruxelles în privinţa reformării Tratatului de la Schengen, în urma cererii Franţei şi Italiei datorate sosirii de imigranţi din Africa de Nord.

Miniştrii de Interne din UE au explicat la conferinţa ce a urmat Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurată ieri la Bruxelles că „aceasta este doar o măsură de a restabili controalele vamale asupra mărfurilor, nu asupra oamenilor”.

„De fapt, este vorba de controale vamale foarte banale, care vor fi făcute pentru a lupta împotriva criminalităţii.”, a spus ministrul francez, Claude Guéant.

Comisarul european responsabil de Afacerile Interne, Cecilia Malmström, a declarat că a primit, miercuri seară, o notificare oficială din partea autorităților daneze şi că documentul este încă în proces de evoluţie, informează El Pais.

Franţa, Germania şi Italia au insistat asupra faptului că măsurile unilaterale în materie de imigrare, care îi afectează pe alţii, nu pot fi repetate.  Danemarca este prima ţară a UE care încalcă unilateral Schengen

Potrivit informaţiei date de Claus Hjort Frederiksen, măsura se va aplica în două-trei săptămâni şi va afecta trecerea dintre Danemarca şi Germania, dar şi porturile şi marele pod Oresund, care uneşte Danemarca şi Suedia. Întărirea controalelor migratorii este una dintre ideile de bază ale formaţiunii de extremă dreapta Partidul Poporului (PPD), condus de Pia Kjaersgaard.

De asemenea, Europa a decis, ieri, să accepte 850 de refugiaţi politici care au scăpat, în mare parte, din războiul din Libia. Aproximativ 350 dinre aceștia sunt deja în Malta, iar Norvegia va primi mai mult de 300, Suedia va găzdui 250, Spania, Germania şi Finlanda vor primi fiecare câte o sută de persoane.

_____________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts