Comisia Europeană propune un proiect de sprijinire financiară a investițiilor verzi

UBB Radio UE

Comisia Europeană a prezentat pe 28 mai propunerea unei facilități de împrumut pentru sectorul public în colaborare cu Banca Europeană de Investiții. Prin această facilitate sunt încurajate investițiile pentru cele mai afectate regiuni, cu scopul de a atenua impactul socioeconomic al tranziției după pandemie.

Facilitatea de împrumut pentru sectorul public este al treilea pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă (MTJ) și se înscrie în eforturile Pactului verde european de a crea o economie neutră din punct de vedere climatic în Europa până în 2050. Mecanismul va promova echitatea socială în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic în regiunile cele mai vulnerabile cu un consum ridicat de cărbune și cu emisii ridicate de dioxid de carbon, potivit site-ului oficial al Uniunii Europene.

Banii care vor fi atribuiți sunt în valoare de 1,5 miliarde de euro sub formă de granturi din bugetul UE și până la 10 miliarde de euro sub formă de împrumuturi din surse proprii ale Băncii Europene de Investiții. Ea va mobiliza investiții de până la 25-30 de miliarde de euro pentru a ajuta teritoriile și regiunile cele mai afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, acordând prioritate celor care au o capacitate mai redusă de a face față costurilor tranziției.

Printre domeniile de investiții se vor număra infrastructura energetică și de transport, rețelele de termoficare, transportul public, măsurile de eficiență energetică și infrastructurile sociale, precum și alte proiecte care pot aduce beneficii directe comunităților din regiunile afectate.

Facilitatea va fi accesibilă tuturor statelor membre, inițial pe baza unor pachete financiare naționale, prin intermediul unor cereri de propuneri care îndeplinesc următoarele criterii:

  • proiectele aduc beneficii teritoriilor identificate într-un plan teritorial pentru o tranziție justă aprobat,
  • proiectele primesc un împrumut BEI în cadrul facilității și
  • proiectele nu generează suficiente fluxuri de venituri pe piață.

„Oamenii sunt cei în jurul cărora s-a construit Pactul ecologic european, viziunea noastră pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Ne așteaptă o transformare fără precedent, care va funcționa dacă va fi echitabilă și fiabilă pentru noi toți. Vom sprijini oamenii și regiunile care vor trebui să depună eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbări, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Pactul ecologic implică nevoi ridicate de investiții, pe care le vom preschimba în oportunități de investiții. Planul pe care îl prezentăm astăzi, de a mobiliza cel puțin o mie de miliarde de euro, va arăta drumul și va debloca un val de investiții verzi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursa: Comisia Europeana, Pixabay

Georgiana Dănilă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts