42 de medici şi asistenţi medicali din România pleacă spre Republica Moldova pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu coronavirus

Sănătate UBB Radio

România trimite o echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, pentru 15 zile, în Republica Moldova pentru a ajuta la tratarea pacienţilor cu coronavirus. Echipa de medici şi asistenţi medicali are diferite specializări cum ar fi: Anestezie şi Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgenţă şi Medicină Internă. Echipamentele de protecţie pentru echipa medicală vor fi asigurate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pe întreaga durată a misiunii, aceste echipamente constând în combinezoane, măşti, viziere şi mănuşi.

Medicii și asistenții vor desfăşura activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor infectaţi cu COVID-19, precum şi misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Chişinău, Cahul şi Bălţi. Personalul medical va ajunge în Republica Moldova cu mijloace speciale de transport ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Comandamentului Logistic Întrunit din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Premierul României, Ludovic Orban a asistat la îmbarcarea echipei:

„Bună ziua! Vă mulțumesc foarte mult pentru efortul pe care îl faceți. Vreau să știți că aveți aprecierea și respectul meu pentru faptul că v-ați implicat în această misiune umanitară pentru frații noștri de peste Prut care se află într-o situaţie dificilă şi vă mulţumesc că aţi acceptat să îi sprijinim şi practic să vă folosiţi toate cunoştiintele, experienţa, talentul şi energia pentru a-i vindeca pe fraţii noştri de peste Prut. Reprezentaţi România, reprezentaţi România cu cinste şi faceţi un lucru extrem de benefic atât pentru România, cât şi pentru Basarabia. Vă doresc drum bun! Vă doresc să aveţi ocazia de a face bine semenilor noştri de peste Prut şi prin această misiune să arătăm că suntem mai aproape unii de alţii! Aş folosi această ocazie pentru a anunţa şi faptul că astăzi, în cadrul şedintei de guvern, vom adopta o hotărâre de guvern în care vom aloca o sumă importantă pentru o donaţie făcută către Republica Moldova, materiale, echipamente, medicamente, substanţe necesare în bătălia anti-COVID. Va fi vorba de 500.000 de măşti FFP 2 şi FFP 3, 50.000 de combinezoane, medicamente –  Plaquenil, Kaletra – necesare pentru tratamentul pacienţilor de COVID. Adică, în urma dumneavoastră vor veni şi ajutoare substanţiale pentru cei care au nevoie din Republica Moldova. Încă odată vă mulţumesc, vă felicit! Să aveţi o misiune cât se poate de benefică şi ne revedem la întoarcere! Drum bun şi spor la treabă!”.

Pentru buna desfăşurarea a activităţilor, Ministerul Apărării Naţionale contribuie cu zece. sisteme de izolare şi transport al personalului contaminat cu agenţi biologici, echipamentele care vor fi donate la finalul misiunii, Republicii Moldova.

Sursa: DSU

Ana Gălan

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts