Clujenii dau culoare oraşului lor

Cultură Din oraş

DSC_3631

Mozaicul de picturi realizate de clujeni din 6-17 mai atrage în continuare participanţii dornici să dea culoare oraşului prin piesele pictate care vor fi amplasate pe o construcţie de metal, în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor.

DSC_3615

DSC_3610Această iniţiativă culturală este ideea organizaţiei nonguvernamentale Believe in Unity  în cadrul proiectului “Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului 2015” şi are ca scop întărirea relaţiilor inter-umane, manifestarea spiritului artistic şi al creaţiei prin picturile realizate de clujeni.

Toate piesele desenate vor fi montane pe o schelă de 6 metri înalţime, cu baza de 9×9 metri. Conform declaraţiilor lui Marcel Salahoru, voluntar la Believe România (organizaţia de la care a pornit Believe in Unit)  şi organizatorul manifestării culturale, construcţia imensă este o metaforă a Clujului, reprezentând oraşul aşa cum îl văd oamenii.

DSC_3620

„Această structură metalică şi rece reprezintă Clujul, iar plăcuţele sunt oamenii din el. Trebuie să conştientizăm că noi formăm oraşul şi că noi putem sa-i dăm viaţă, să-i dăm culoare. Avem ocazia să înfăţişam Clujul prin aceste desene, să arătăm parţile lui bune şi părţile mai puţin bune, dar care să îl definească.”

Este prima dată când se organizează această explozie de culoare, dar Marcel Salahoru speră să se extindă şi în alte oraşe.

“Oamenii de peste tot ar avea nevoie să înveţe să-şi exprime sentimentele şi ar trebui să fie mai deschişi către spiritualitate.”

Partea inferioară a construcţiei volumetrice a fost deja umplută cu tăbliţele pictate de clujeni. Organizatorii speră ca pânâ la finalul expoziţiei, să se umple toată schela.  În cadrul evenimentului sunt expuse diverse picturi, la poli opuşi unele faţă de altele, ce crează un mozaic colorat.

”Când te uiţi la picturi, vezi diferenţele lor, exact ca la oameni. Fiecare dintre noi e diferit. Unele desene sunt făcute de persoane talentate, altele sunt făcute de persoane care nu au mai pictat de ani buni, dar nu poţi spune că este vreunul urât. Toate sunt frumoase!”

a afirmat Salahoru.

Toate picturile clujenilor de până acum au fost montate pe construcţia imensă, cu excepţia uneia singure. „Doar una din lucrări nu a putut fi expusă, deoarece conţinea obscenitate într-un mod grotesc.”

DSC_3643

Această manifestare, pe lângă faptul că urmăreşte unirea între persoane prin socializarea din timpul pictatului, are şi scopul de a-i împinge pe clujeni să iasă din zona lor de comfort. „Prin această activitate, lansăm o provocare pentru oameni. Ei trebuie sa aibă curaj să contribuie cu ceva oraşului, să îl schimbe.”, a mai declarat organizatorul.

DSC_3635

Conform declarațiilor organizatorului sunt foarte mulţi turişti care vin să-şi lase gândurile pe tăbliţele de lemn. „Nu numai oamenii din Cluj vin să picteze, ci vin şi foarte mulţi turişti, care vor să-şi materializeze impresia pe care le-a lăsat-o oraşul. Clujul este văzut nu numai ca un oraş din România, ci ca un oraş european, iar turiştii vin să îi dea culoare.”

Crearea mozaicului este finanţată atât de sponsori, organizaţii non-profit,  cât şi de voluntari. Mişcarea culturală face parte din acţiunile Asociaţiei Creştine Hannah. Cei dornici de a-şi pune amprenta pe construirea unui Cluj plin de culoare sunt aşteptaţi in centrul oraşului, pe Bulevardul Eroilor, cu tăbliţe de lemn, pensule, acuarele şi apă. Expoziţia culorilor se va ţine pânâ pe 17 mai. După sfârşirea acestei manifestări va exista o conferinţă Believe, care se va ţine la Sala Polivalentă, în perioada 23-25 mai 2015.

– Eliza Nuțu / Sursa fotografiilor: Eliza Nuțu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts