FOTO | ,,Dezghețul luminii’’- O asociere între poezie și pictură

Cultură Din oraş

Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Editura Eikon organizează în perioada 12-16 iunie 2019 evenimentul ,,Dezghețul luminii’’. Lansarea de carte și vernisajul au avut loc miercuri, 12 iunie, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

În cadrul acestui concept artistic sincretic, intitulat generic ,,Dezghețul luminii’’, se va lansa volumul de poezii cu același titlu al lui Remus Octavian Cîmpean, încadrat de vernisajul de pictura al Georgetei-Olimpia Bera.

Olimpia BERA- White dream I 2019         

Realizate în absența oricărei intenții de colaborare cu poetul Remus Octavian Cîmpean, o serie de lucrări ale artistului Georgeta-Olimpia Bera au fost selectate pentru a complini realizarea volumul de versuri, deoarece constituiau cea mai potrivită modalitate de ilustrare a unora dintre poeziile din volumul ,,Dezghețul luminii’’.  Atât picturile alese ca ilustrații, cât și unele noi, au devenit argument pentru realizarea expoziției, prin care artistul Georgeta-Olimpia Bera ne poartă prin mirajul operei sale, sintetizând mai multe epoci de creație, fie că e vorba de teme inspirate din natură, experiențe personale ori convergențe de reprezentare ale unor realități subiective.

Olimpia BERA- Imponderable ,,The Other Soul’’ series 2017

Imaginile picturale își propun să prelungească, pe durata expoziției, experiență vizuală și estetică a evenimentului literar-expozițional din dată de 12 iunie.

La vernisaj au fost prezenți profesorul și jazzologul Virgil Mihaiu care a încântat privitorii cu interpretările sale savuroase și complexe despre arta cuvântului, muzeograful Dan Breaz, care a făcut posibilă și, totodată, a intermediat comunicarea artistica dintre Remus Octavian Cîmpean și Georgeta-Olimpia Bera, s-a referit la interferențele estetice dintre poezie și pictură. Prin această expoziție, Muzeul de Artă Cluj-Napoca deschide calea unor evenimente viitoare, similare prin cultivarea sincretismului artelor.

Olimpia BERA- The dreamer 2018

Remus Octavian Cîmpean, care se semnează sub acronimul literar ROC, este poet, prozator și matematician clujean. Este absolvent al Facultății de Matematică din cadrul UBB și doctor în matematică al aceleași universității. Îmbină poezia și proza, aplecandu-se constant de-a lungul timpului între arta cuvântului.

Georgeta-Olimpia Bera, pictor și lector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, este și curator, realizând proiecte artistice semnificative pentru direcțiile sale de cercetare.

Expoziția ,,Dezghețul luminii’’ rămâne deschisă publicului spre vizitare până în dată de 16 iunie 2019, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Olimpia BERA – Sentimental Monograph IV 2015

Material realizat de Berdar Denisia-Ioana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts