Foto | Vernisaj DISCORD – expoziția ,,imaginii în imagine’’

Cultură Din oraş

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a găzduit miercuri, 12 iunie 2019, ora 17:00, vernisajul expoziției ,,DISCORD” a artistului Cristian Lăpușan, asist. Univ. drd. în cadrul Departamentului Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Inaugurarea oficială a evenimentului a avut  loc în prezența artistului exponent, Cristian Lăpușan, a autorului demersului curatorial prof.univ. dr. Ioan Sbarciu și a comisarului de expoziție Alexandra Sârbu. Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în dată de 17 iunie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Poza 1: ,,Războiul lumilor’’ 2016

Expoziția face parte din cercetarea doctorală a artistului și cuprinde o serie de lucrări care exploatează conceptul fundamental al tezei, conflictul, înțeles atât în accepțiunea sa de contradicție antagonistă, cât și în cea de stare beligerantă sau de divergență a interiorității umane sau a raportului între identitate și alteritate.

Realizate într-un registru figurativ, lucrările sunt concepute într-o manieră scenografică, narativă, imaginând istorii personale și ficțiuni simbolice. Vocabularul vizual baleiază între narațiuni ușor de descifrat, scenografii realiste ale unui mediu ostil, malformat de atrocitățile războiului și subtilitatea expresivă a stărilor sufletești și a traumei post-conflict, prezente în portrete supradimensionate și în planurile pictoriale.

Poza 1: ,,Războiul lumilor’’ 2016

Utilizând formulă ,,imaginii în imagine’’ reprezentată pictural, în maniera colajului, fie prin inserția afișului publicitar, fie prin figura observatorului uman, uneori docil și impasibil la scenele conflictului suprem ( războiul), se oferă privitorului o dublă ( sau chiar triplă) perspectivă de problematizare a tematicii. Planuri separate pun față în față structuri sociale, culturi sau religii diferite, ilustrate simbolic fie prin elemente definitorii ale peisajului (geografii sau medii diferite) sau ale identității personajelor (vestimentație, accesorii), fie prin expresivitatea personajelor surprinse în imagini. Teama, incertitudinea, nesiguranța sau neînțelegerea sunt reacții în față conflictelor socio-politice ale contemporaneității pe care artistul le surprinde în lucrări.

Poza 3: ,,Africa II’’ 2019

Lucrările lui Cristian Lăpușan ajung să ilustreze drame și expresivități individuale aflate într-o luptă permanentă pentru supraviețuire. Personajele artistului ajung, apoi, să se exprime, să acționeze, să se revolte, în universuri familiare, cotidiene, într-un registru al alterității.

Cristian Lăpușan este doctorand în arte vizuale și absolvent al Departamentului Pictură al Universității de Artă și  Design din Cluj-Napoca (nivel licență și masterat) și deține în portofoliu o frumoasă activitate expozițională în muzee precum Muzeul de Artă Constanța sau Muzeul de Artă Cluj-Napoca și galerii din Antwerp (Belgia), Eindhoven (Olanda), Cambridge (UK), Wroclaw ( Polonia), New York (SUA), Pecs (Ungaria).

– Material realizat de Berdar Denisia-Ioana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts