Circulaţia a peste 500 de trenuri a fost afectată, miercuri dimineaţă, între orele 7,00 şi 9,00, de greva de avertisment declanşată de sindicaliştii din Federaţia Mişcare – Comercial, potrivit Agerpres.
Din Gara de Nord din Bucureşti trebuiau să plece, în acest interval, 13 trenuri şi să sosească cinci. În gara Basarab au fost blocate şase trenuri.
Și trenurile de pe raza Regionalei Cluj au fost afectate de greva deavertisment de miercuri. 70 de garnituri fiind oprite în staţiile din cele şase judeţe componente. Pe teritoriul judeţului Cluj au fost oprite 20 de trenuri, dintre care patru au staţionat în gara Cluj-Napoca.
Zeci de persoane au aşteptat reluarea circulaţiei, oamenii fiind nemulţumiţi de faptul că au pierdut una sau două ore din zi din cauza acţiunii de protest a ceferiştilor.
La actiunea de protest au participat și lideri de sindicat , care au decis suspendarea lucrului pentru două ore doar în această dimineață. Un exemplu fiind în judeţul Hunedoara, unde activitatea în toate gările a fost blocată, 17 trenuri staţionând în diverse staţii. Din numărul total al garniturilor care au fost oprite în gări, 12 erau trenuri de persoane, iar două de marfă. Deşi cu o zi în urmă liderii de Sindicatului Mişcare – Comercial Deva anunţau că nu vor participa la acţiunea de protest, ei au decis, miercuri dimineaţă, întreruperea lucrului, ca şi colegii lor din ţară.
Totuși, au existat și excepții la această grevă. Angajaţii Gării Braşov au fost singurii din Regionala CFR, care cuprinde judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Alba şi Sibiu, care nu au participat, miercuri dimineaţă, la greva de avertisment. Miercuri dimineaţă, între orele 7.00 şi 9.00, în gara Braşov nu a staţionat niciun tren, dar singurele garnituri care plecau sau veneau în gară erau cele ale operatorului privat Regiotrans.
Sindicaliştii de la Căile Ferate sunt nemulţumiţi că nu au fost încheiate contracte colective de muncă, deşi negociază de mai bine de 60 de zile cu administraţiile societăţilor din domeniu.
“Noi am anunţat această grevă încă de la demararea negocierilor şi am parcurs toate etapele unui conflict de interese. Am anunţat că vom declanşa greva de avertisment în ziua în care va avea loc moţiunea de cenzură pe Codul muncii şi mitingul celorlalte confederaţii sindicale din Piaţa Constituţiei, la care ne vom duce şi noi după această grevă. Pentru noi, contractul colectiv de muncă înseamnă un element de stabilitate a forţei de muncă şi de a asigura desfăşurarea activităţii într-un climat sănătos şi de pace socială. La calea ferată nu te poţi juca dacă un lucrător este stresat că nu are contract de muncă”, a declarat secretarul general al Federaţiei Mişcare – Comercial, Viorel Istrate, citat de Agerpres.
Celelalte federaţii sindicale din CFR sunt în plină derulare a etapelor conflictului de interese, astfel încât peste cinci zile de la greva de avertisment de miercuri toţi angajaţii din SN CFR vor intra în grevă generală
___________
Bianca Lăscoi
Foto: a1.ro