Starea de alertă: Deplasările în afara localității, pe bază de declarație pe proprie răspunere

Administraţie UBB Radio

Începând de astăzi, 15 mai 2020, s-a instituit starea de alertă pe teritoriul României. Odată cu intrarea în vigoare a acesteia, se impun noi reguli în vederea prevenirii  răspândirii virusului SARS-CoV-2. Chiar dacă în interiorul localității cetățenii vor putea circula fără declarație, pentru deplasările din afara localității vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere.

Românilor le este permisă deplasarea în afara localității pe perioada stării de alertă doar în cazul unei urgențe. De asemenea, pentru a ieși din localitate, trebuie să completeze noul model de declarație pe proprie răspundere, destinat părăsirii localității, potrivit Mediafax.ro.

Printre motivele considerate a fi întemeiate pentru a părăsi localitatea se numără:

  1. Deplasare în interes profesional, inclusiv între locuință, gospodărie și locul de desfășurare a activității;
  2. Deplasare în scop umanitar, voluntariat;
  3. Deplasare pentru realizare de activități agricole;
  4. Deplasare pentru comercializare de produse agroalimentare de către producători agricoli;
  5. Deplasare pentru îngrijirea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  6. Deplasare pentru tratament, pentru îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, decesul unui membru în familie;

Ministerul Afacerilor Interne a publicat într-un comunicat de presă noul model al declarației pe proprie răspundere, pentru deplasarea în afara localității:

Ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență a avut loc ieri seară, 14 mai 2020, iar noile măsuri au fost anunțate cu doar 30 de minute înainte de expirarea stării de urgență de pe teritoriul României. La finalul ședinței, Raed Arafat a declarat că:

„Începând cu data de 15 mai este permisă circulația persoanelor în afara locuinței, gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane, care nu aparțin aceleiași familii. Nu mai trebuie declarații pentru acest lucru.”

Un nou anunț postat de către Mediafax.ro, în urmă cu câteva ore, informează despre ultima hotărâre luată de către Președintele României, Klaus Iohannis, referitoare la promulgarea legii privind starea de alertă instituită de CNSU, organism condus de premierul Ludovic Orban.

Președintele României a semnat astăzi, 15 mai 2020, decretul pentru promulgarea legii privind anumite măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19. Legea urmează să intre în vigoare la cel puțin trei zile de la promulgare, conform art. 78 din Constituție.

Starea de alertă a fost intituită de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, organism condus de premierul Ludovic Orban. Deși CCR a declarat ca fiind neconstituțională o astfel de măsură, hotărârea CNSU prevede unele restricții ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, instituite în baza ordonanței de urgență. Astfel, pentru a se putea deplasa în afara localității, cetățenii vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere.

Sursa: Unsplash

Denisa Ardelean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts