15 mai – Sfârșitul stării de urgență de pe teritoriul României și revederea cu cei dragi de Ziua Internațională a Familiei

Eveniment UBB Radio

Pandemia de coronavirus a adus schimbări majore la nivelul țării noastre și a afectat mai multe domenii atât din punct de vedere economic, cât și social. După mai bine de două luni de izolare, timp în care oamenii au stat departe unii de ceilalți, au comunicat cu membrii familiei și cu prietenii de la distanță, a venit ziua în care putem fi din nou aproape.

Ziua de 15 mai reprezintă sfârșitul stării de urgență instaurate în data de 16 martie, iar odată cu începutul acestei zile, oamenii au din nou privilegul de a fi aproape de cei dragi. Tot în această zi, se sărbătorește Ziua Internațională a Familiei, care are scopul de a sublinia importanța famililor și de a promova valori precum toleranța, respectul și empatia, arată Ziarul de Gardă.

Chiar dacă este întâmplătoare sau nu această coincidență, este cert faptul că majoritatea oamenilor s-au reunit astăzi și au ales să uite pentru moment situația fără precedent în care se află România pentru a petrece timp în sânul famililor.

„Nu mi-am văzut părinții și sora mai mică de la începutul lunii februarie, aveam planificat un concediu de o săptămână în aprilie, dar din cauza pandemiei am rămas blocată în izolare la București unde locuiesc de doi ani. Am ținut legătura zilnic, am vorbit prin FaceTime și ne trimteam poze cu tot ce făceam, asta pentru că am avut timp să ne descoperim mai multe talente și pasiuni în timpul izolării, dar toate aceste lucruri nu au putut suplini dorul și nevoia de a fi împreună, de a ne îmbrățișa, așa că am așteptat cu sufletul la gură să vină ziua de 15 mai să pot merge acasă.” , mărturisește Irina.

Nici planurile pentru weekendul ce urmează nu s-au lăsat așteptate. Mai mulți adolescenți au organizat grătare în spațiile verzi, ori în propriile curți sau au optat pentru sărbătorirea petrecerilor aniversare care nu au putut fi ținute în timpul izolării la domiciliu.

„O să facem un grătar restrâns, undeva la marginea orașului. Având în vedere că încă nu e deschisă nicio terasă sau pub unde am putea să ieșim, grătarele și petrecerile acasă sunt singurele variante pe care le avem la dispoziție pentru a petrece timp împreună, având în vedere că nu ne-am mai văzut de două luni. Și da, am așteptat cu nerăbdare ziua asta, abia aștept să îi văd din nou pe toți. Nu-mi stă în fire să mă exteriorizez, dar trebuie să recunosc că mi-a fost al naiba de dor de băieții mei.”, spune Claudiu.

„Am împlinit 18 ani pe 26 aprilie, iar din cauza pandemiei nu mi-am putut sărbători majoratul, ceea ce m-a afectat destul de tare având în vedere cât am așteptat acest moment. Însă în tot acest timp am realizat că sunt lucruri mult mai importante care contează și pentru asta m-am decis să înlocuiesc petrecerea cu cincizeci de persoane pe care o planificasem, cu una de cinci. O sa fie o reuniune cu cele mai bune prietene și vom petrece în curtea din spatele casei până mâine dimineață.”, adaugă Miruna.

Situația însă nu stă la fel în toate cazurile, mulți tineri aleg să respecte în continuare restricțiile de izolare și distanțare socială, chiar dacă este vorba de revederea cu proprii părinți sau cu prietenii. Andrei este unul din persoanele pentru care dorul și nevoia de a fi din nou aproape de cei dragi, este învins de teama pericolului la care pot fi expuși.

„Nu am făcut o sărbătoare din ziua de 15 mai pentru că nu văd nimic bun pentru care aș putea să mă bucur. Situația este în continuare la fel de îngrijorătoare, iar riscul de a mă expune atât pe mine cât și pe cei dragi mă sperie mult prea tare încât să am curajul să particip la o reuniune propriu-zisă. Părinții mei sunt niște oameni foarte în vârstă, iar majoritatea prietenilor îmi sunt soți și tătici, ceea ce nu ne permite niciunuia să abuzăm de „libertatea” pe care o avem începând de astăzi.”

Deși pare că odată cu sfârșitul stării de urgență, întreaga viață a revenit la normal și ne putem relua înapoi toate activitățile la care am renunțat din cauza pandemiei, șeful statului a susținut ieri seară o declarație de presă, în care a explicat că starea de alertă implică noi riscuri și responsabilități care dacă nu vor fi respectate vor duce la răspândirea virusului și implicit creșterea numărului de persoane infectate. Președintele a îndemnat toți românii să păstreze în continuare distanțarea socială, să poarte mască în spațiile publice  și să se protejeze pe cât posibil atât pe ei cât și pe ceilalți. În caz contrar, pe teritoriul României va fi instaurată o nouă stare de urgență.

Sursa: Unsplash

Bianca Dogaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts