AUDIO | Voinţa: şi tu te poţi lăsa de fumat

Sănătate UBB Radio

Fumatul, este în primul şi primul rând, un viciu nociv. Totuşi, unii spun că se relaxează prin fumat sau că aşa s-au obişnuit pur şi simplu. Suntem în anul 2020, iar acum posibilităţile pentru fumători sunt nenumărate: ţigări mentolate, ţigări electronice, ţigări electronice cu multe arome, cunoscute şi ca ”e-liquid” sau ”e-juice”. Aromele sunt de o varietate exagerată, de la măr şi mentă până la gogoşi, M&M şi churros cu scorţişoară.

Fumatul este răspândit în rândul tinerilor şi studenţilor, iar 56% dintre copiii din mediu rural încep să fumeze încă de la vârsta fragedă de 12 ani, potrivit Digi24.

Conform Radio Mures, în 2018, UMF Tîrgu-Mureş a devenit prima universitate medicală din ţară care a contribuit efectiv la combaterea fumatului, prin introducerea cursului opţional de tabacologie. Totodată, în rândul studenţilor ”90% vor să se lase de fumat dar în timpul anilor de studiu creşte prevalenţa fumatului”, susţine profesorul UMF Tîrgu-Mureş, Kikeli Istvan.

Deşi fumatul nu ne afectează acum, mai târziu o va face, potrivit stopfumat.eu. Gradual, legea incearcă să ne deschidă ochii cât mai mult. Înainte s-a decis că fumatul în spaţii închise va fi interzis, iar acum s-a decis, la nivel european, ca ţigările mentolate să se scoată de pe piaţă definitiv, începând cu data de 20 mai. Fumatul pasiv, în locuri închise, poate dăuna şi celor nefumători, prin provocarea cancerului pulmonar, a bolilor de inimă, şuierătură respiratorie, otita şi iritaţii ale gâtului, ochilor şi nasului, potrivit pmi.com. Deoarece unii fumători afiliază plăcerea fumatului strict cu ţigările mentolate şi nu îşi doresc să schimbe obiceiul, ţigările electronice se oferă pe post de înlocuitori:

„Trebuie să le oferim celor 500.000 de fumători români care consumă mentol o alternativă viabilă pentru a evita migraţia lor catre piaţa neagră. Ne dorim ca glo, produsul nostru care încălzeşte tutunul să fie această alternativa”, a declarat British American Tobacco pentru HotNews.ro. Dar acesta nu este un locţiitor tocmai bun.

5,63 milioane de români cu vârsta de peste 15 ani fumează iar conform stopfumat.eu până anul acesta tabagismul va cauza circa 10 milioane de decese de fumători pe an. Ţigările electronice nu sunt un substituent potrivit pentru ţigări. La fel ca şi ele, cele electronice au provocat destule afecţiuni, atât majore, cât şi minore. Vaporul ţigărilor electronice au creat fenomenul de ”vaping” care încurajează fumatul deşi poate fi considerat fumat artistic.

Sursa: Antitpd, Pexels

Laura Costin

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts