Pandemia de Covid-19 a afectat și festivalurile care se desfașoară în aer liber. Cu toate că starea de urgența s-a terminat, cazurile de infectare cu coronavirus nu înceteaza să apară, potrivit datelor Ministerului Sănătății, iar acest lucru reprezintă încă un pericol pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. În acest sens, multe festivaluri au fost anulate printre care și festivalul Jazz in the Park din Cluj-Napoca. Anul acesta ar fi trebuit să aibă loc cea de-a opta ediție a festivalului Jazz in the Park, însă din cauza situației actuale, evenimentul este anulat, dar reprogramat pentru anul 2021, când va avea loc în perioada 24-27 iunie.
Inițial, odată cu intrarea în starea de urgență, organizatorii s-au gândit la mutarea festivalului la începutul acestei toamne, mai exact în 10-13 septembrie 2020, dar având în vedere că încă ne confruntăm cu noi infectări de coronavirus, iar acest lucru reprezintă un pericol, organizatorii festivalului au decis că este mai bine anularea evenimentului de anul acesta și reprogramarea pentru vara anului 2021. Totodată, aceștia precizează că este dificilă organizarea unui festival în condiții pandemice, de-a lungul timpului aceștia au făcut față tuturor provocărilor, însă de data aceasta consideră că este nevoie de răbdare și responsabilitate.
„Nu putem face un festival atât timp cât nu putem asigura anul acesta un context optim pentru desfășurarea lui, motiv pentru care țintim să pregătim acest eveniment în 2021Vă promitem însă că, chiar dacă nu putem să facem ediția a VIII-a în acest an, veți mai auzi de numele Jazz in the Park. Considerăm că este de datoria noastră să contribuim la revenirea pieței de evenimente și la a reda oamenilor încrederea de a participa la manifestări publice.”, a declarat Alin Vaida, în comunicatul de presă emis.
Am stat de vorbă cu Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park, pentru a afla mai multe despre amânarea festivalului pentru vara anului 2021.
„Trebuie să împlinești orice normă de siguranță, într-un spațiu public, într-un spațiu deschis care nu este îngrădit. În același timp, cu asta noi nu am vrut sa restrângem în vreun fel festivalul, pentru că am muncit mult în a-i pune un standard, o dimensiune, o misiune și un mesaj prin Jazz in the Park, motiv pentru care am decis să-l facem atunci când vom putea garanta că vom putea îndeplini toate normele necesare. Vă dați seama, era clar că anul acesta avea să se întâmple, în sensul că evenimentele mari vor avea de suferit și noi nu putem, nu consider că este în regulă să ne urmărim doar interesul propriu și să forțăm astfel de evenimente, atât noi, cât și ceilalți colegi de breaslă. Noi avem și un rol în comunitatea locală și trebuie să susținem mesajele pe care guvernul le are în acest moment cu privire la normele de siguranță și trebuie să ne gândim în primul rând la sănătatea publicului nostru. Cam acestea sunt motivele pentru care ediția a opta a festivalului va avea loc anul viitor. În schimb este evident că începe o repornire a economiei a sectorului cultural. Eu sunt de părere că atât noi cât și ceilalți organizatori de evenimente sau operatori culturali au un rol în această tranziție. Trebuie să începem să testăm și să implementăm norme de siguranță mai bune ca cele de până acum, respectiv trebuie să cream contexte pentru publicul larg să iasă din casă, sa recâștige cumva încrederea că nu se va întâmpla nimic vizavi de contextul de pandemie. Dacă îmi permiteți o comparație, este ca și cum îți rupi piciorul. Primul pas pe care îl faci, după ce ți se scoate ghipsul, nu este să faci un maraton ci începi să mergi, să faci exerciții, alergi distanțe mai lungi treptat până ajungi să fii ca înainte. Cam asta se întâmplă pe scurt și cu organizarea de evenimente.”, susține directorul festivalului.
Am fost curioși să știm dacă este de luat în calcul o ediție actualizată a festivalului JAZZ în the Park în mediul online.
„Nu, am decis să fim activi online ca și o măsură de comunicare cu publicul nostru, dar noi nu vrem sa mutăm conținutul nostru în online. Proiectele noastre au un mesaj, proiectele noastre au o formă aparte atunci când le trăiești acolo. Nu vrem să ducem acest festival sau artiștii cu care lucrăm să îi mutăm în mediul online. Preferăm să așteptăm. În online se pot face alte lucruri. Vorbim activ cu publicul nostru, încercăm să le dăm concursuri, lucruri interesante de citit, promovăm înregistrări care există deja ale artiștilor, dar nu vrem să creăm conținut online în această perioadă. Nu despre asta este vorba, poate perioada aceasta ajuta să arate comunităților locale că evenimentele sunt importante, iar online nu e totul. Faptul că avem acces la informații, că găsim orice pe internet, până la urmă nu cred că a stat cineva să asculte sute de concerte de jazz, pentru că noi nu am avut activitate, și atunci pentru noi onlineul nu este o soluție. Ramânem fideli modului nostru de redare artistică.”, a spus acesta.
Jazz in the Park este un festival de jazz contemporan care are loc în Parcul Central din Cluj-Napoca. Fondat în 2013 de Fapte, Jazz in the Park a devenit foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen, pe scenele lui concertând artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance, Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.
În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival de jazz din România care a obținut o distincție la acest eveniment. Din 2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network.
Puteți urmări postările celor de la Jazz in the Park pe Facebook, Siteul Official și Instagram.
Sursa: Jazz in the Park
Dana Coțovanu