Uniunea Europeană a alocat un buget, sub formă de granturi și împrumuturi, de 750 de milioane de euro pentru cercetările efectuate de Universități. Acest buget este considerat insuficient de către conducerile universităților pentru prevenirea unor viitoare situații critice, de genul pandemiei care a luat cu asalt lumea.
Directorul pentru Guvernare, Finanțare și Dezvoltare de Politici Publice la Asociația Europeană a Universităților, Thomas Estermann, declară pentru publicația Times Higher Education că o subfinanțare a cercetărilor orgaizate de instituții din învățământul superior va avea consecințe enorm de grave pe termen lung, asupra viitorului.
„Faptul că bugetul european pentru cercetare nu crește într-un mod semnificativ nu este o dezamăgire, ci un act suicidal” declară directorul pentru Guvernare, Finanțare și Dezvoltare de Politici Publice la Asociația Europeană a Universităților, Thomas Estermann, într-un articol publicat de Times Higher Education.
Comisia Europeană a oferit un comunicat de presă prin care anunță un program nou pentru redresarea economiei, după dezastrul provocat de pandemia de COVID-19. Această inițiativă se numește Next Generation EU și este prevăzută drept o consolidare a bugetului pe termen lung pentru 2021-2027.
Potrivit site-ului Edupedu, România va primi 33 de miliarde de euro prin inițiativa Next Generation EU, clasându-se pe locul secund în ierarhia țărilor din Europa Centrală și de Est, din punctul de vedere al bugetului alocat, țara cu cel mai mare buget fiind Polonia.
Sursa: Unsplash
Csilla Seprodi