Ana Blandiana, pledoarie pentru libertatea cuvântului la cea de-a X-a ediție a Simpozionului Național de Jurnalism (AUDIO)

Educaţie Media

„Cel mai greu a fost să înțeleg că libertatea cuvântului a diminuat importanța lui” – aceasta este una din mărturiile pe care scriitoarea Ana Blandiana le-a făcut astăzi, în calitate de invitat special la deschiderea celei de-a zecea ediții a Simpozionului Național de Jurnalism. Evenimentul se desfășoară până mâine, la ora 13:30, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

În discursul ei, „De la cenzura ca formă de libertate, la libertatea ca formă de cenzură”, Ana Blandiana a vorbit despre ceea ce a însemnat  și continuă să însemne cenzura.  „Pentru a vorbi despre cenzură trebuie să vorbim mai întâi despre legătura dintre scriitor și putere […] Cenzura e ca o ceață care se strânge în jurul tău și în cazurile cele mai grave îngheață și te sufocă”, a declarat Ana Blandiana.

Din punctul de vedere al contextului politic, cenzura în România s-a manifestat mai întâi într-o formă  ideatică. Ulterior, s-a transformat într-o cenzură economică. În acest sens, scriitoarea a povestit cum i-a fost „tăiată ca un salam” o carte, din dorința editurii de-a scoate profit. S-a recurs la acest fapt în condițiile în care în traducerea în limba germană, numărul paginilor era mult mai mare decât cererea de pe piață.

Ana Blandiana a rememorat momentul în care a fost demolată Mănăstirea Văcărești : „Se dărâma Mănăstirea Văcărești, iar sentimentul meu era de panică, nu numai pentru că dispărea în felul acesta ultimul mare monument, mare complex de artă medievală religioasă din secolul  XVIII, dar nu puteam să nu mă gândesc că sunt contemporană cu acest moment. În acel moment dispărea ceva absolut irecuperabil, absolut de tot. Dacă se va menționa că am existat, se va menționa și că am trăit în această epocă, va apărea că am trăit fără să spun nimic, fără să mă împotrivesc unei asemena crime. ”

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/10/ana-blandiana-.mp3|titles=ana blandiana]

În prima parte a evenimentului, a avut loc și o dublă lansare de carte – „Cele patru anotimpuri”, respectiv „Patria mea A4”, semnate de Ana Blandiana. Prezentările au fost susținute de prof. univ. dr. Ion Pop și de către președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, dr. Irina Petraș.

Pe aceeași temă pe care o abordează cea de-a zecea ediție a Simpozionului Național de Jurnalism – „Cenzura în România – ieri și azi”, vor mai susține dezbateri personalități precum: Adriana Săftoiu, Robert Turcescu, Dan Culcer, Ion Pop, Romulus Rusan, Peter Cseke, Andrei Păunescu sau Cristian Vasile.

__________

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts