APSCO ®© – o nouă aplicație în domeniul oncologic

Eveniment UBB

APSCO

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai va găzdui mâine, 13 ianuarie 2016, ora 11:00, lansarea unei noi aplicații care să vină în ajutorul persoanelor care suferă de cancer.

„Aplicația APSCO®© reprezintă primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului pentru pacienții cu cancer şi al persoanelor semnificative din preajma bolnavilor și pentru profesioniști”, se arată în comunicatul emis de către Biroul Media al UBB.

Screening-ul reprezintă procesul prin care se dorește depistarea precoce a unor boli pentru ca tratarea lor să fie mai rapidă și mai eficientă. Astfel, aplicația care se lansează mâine are la bază dovezi și, așa cum este menționat în comunicat, „servește pentru screening-ul auto-dirijat, monitorizarea și găsirea de resurse”.

Aplicația este dezvoltată de către echipa APSCO (Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie) care, așa cum semnează Conf. Dr. Habil. Dégi L. Csaba, director proiect APSCO, „își propune dezvoltarea de servicii și promovarea comunicării în oncologie din România, o țară deficitară în ceea ce privește psihooncologia și în care cultura apelării la ajutor este problematică”. În plus, conform dlui Csaba, „promovarea managementului propriei îngrijiri este parte a unui efort continuu de construire a acestei capacități”.

Această activitate este sprijinită printr-un grant al Autorității Naționale Române pentru Cercetarea Științifică, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

Alexandra Enășoaie / Sursă foto: facebook.com/APSCOROMANIA

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts