Unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti români, Adelin Petrişor, a fost prezent, astăzi, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai pentru a-şi lansa cartea „Războaiele Mele”.
„Aş prefera să citească această carte oameni ca voi, oameni care pot schimba lucrurile în televiziune”.
Entuziasmat în ceea ce priveşte noua generaţie de jurnalişti, Adelin Petrişor a spus că este normal ca într-o ţară în care lipseşte credibilitatea, nici presa să nu fie altfel.
„Exerciţiul democratic cere timp”, spune el, fără să disculpe felul în care unele instituţii de presă aleg să îşi vândă materialele. Adelin a spus că de la cei care îi vor fi colegi de presă peste câţiva ani aşteaptă să aplice ceea ce învaţă acum în facultate şi să nu uite adevăratele atribuţii ale unui jurnalist.
Întrebat de ce a ales reportajul de război, Adelin a răspuns: „Lucram la TL7ABC, am ajuns în Liban într-o perioadă foarte agitată şi am făcut un reportaj despre Libanul de Sub, care la acea vreme era ocupat de israelieni. Am prins gustul. Anul următor am fost în Albania, în războiul civil.”
A abandonat vreun subiect din cauza riscurilor pe care şi le-ar fi asumat?
„Nu. Am fost supărat că nu am ajuns la anumite subiecte pentru că nu am găsit bani. Dar se întâmplă să dai înapoi într-o zonă interzisă de război, o zonă unde se trage. Lucrurile stau altfel decât stau în filmele de la Hollywood.” El a adăugat că este conştient de riscurile pe care şi le asumă şi că „o decizie care ţi se pare înţeleaptă într-o zonă de război s-ar putea să o regreţi amarnic peste 30 de secunde”.
Spre deosebire de alţi corespondenţi mai sensibili decât el, nu s-a lăsat foarte afectat de ceea ce vedea, dar recunoaşte că acum, după ce a văzut cum se trăieşte în Irak, Afganistan, Liban, Israel sau Algeria, întoarcerea la Bucureşti e ca întoarcerea într-una din cele mai frumoase metropole.
În „Războaiele mele”, jurnalistul povesteşte cum a realizat 10 din reportajele sale.
Adelin Petrişor este singurul jurnalist român care a reuşit să pătrundă în penitenciarul Guantanamo. El a fost desemnat cu diverse premii drept recunoştinţă pentru profesionalismul de care a dat dovadă pe parcursul evoluţiei sale jurnalistice.
[imagebrowser id=65]_________
Oana Moisil
Foto: Mara Rusu