Claude Lelouch: ”Merg la cinematogarf ca la o femeie”

Din oraş Eveniment

Regizorul francez Claude Lelouch este prezent anul acesta la TIFF în sectiunea 3×3 prezentată de HBO și va primi premiul pentru întreaga carieră la această ediție.

Regizorul, scenaristul, directorul de imagine și producătorul, Claude Lelouch și-a inceput cariera cu scurtmetraje documentare la mijlocul anilor ”50. Acesta a devenit un regizor european celebru prin realizare filmului ”Un home et une femme” (1966), film care a caștigat și Palme d”Or la Cannes, un premiu BAFTA, două Globuri de Aur și Oscaruri, pentru cel mai bun film străin.

Majoritatea filmelor regizorului despre dragoste,  pentru că: ”Dragostea este drogul cel mai scump și cel mai greu de găsit”, declară Claude Lelouch, în cadrul conferinței de presă TIFF.

Regizorul spune că face cinema pentru a vorbi inimii oamenilor și nu pentru inteligența lor, pentru că inteligența este cea mai rea parte a omului, iar în anul următor acesta vrea să creeze o școală de cinema în care va învăța oamenii să filmeze: ”Oamenii care nu vor să facă meserie din asta”, spune Claude Lelouch.

Regizorul, Claude Lelouch a adus și primele imagini din lume și din Franța despre Uniunea Sovietică, prin filmul “Când se ridică cortina”, când a fost nevoit să  intre în comunism pentru a ajunge în această țară.
De-a lungul timpului Claude Lelouch a reușit să implice spectatorul în demersul artistic și îl face să inteleagă demersurile și dubiile acestei meserii.

„Cinematograful meu este o declarație de dragoste făcută vieții și contradicțiilor ei”, adaugă regizorul.
______________
Madalina Gorschi
Mariana Revnic

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts