Primele carduri naţionale de sănătate în probe

Sănătate UBB Radio

Primele carduri naţionale de sănătate realizate în perioada de probă au ajuns la Ministrul Sănătăţii, potrivit declarației ministrului Cseke Attila. Cardurile urmează să fie personalizate, astfel încât până la sfârşitul anului 2011 să fie finalizate aproape opt milioane de documente, dintr-un total estimat de 15 milioane de documente comandate la Imprimerie.

„Săptămâna trecută a fost finalizată perioada de probă a cardurilor naţionale de sănătate. Săptămâna viitoare vom avea deja un număr însemnat de carduri. Pasul următor este personalizarea cardurilor. Vor fi realizate cam două-trei milioane de carduri pe lună, dar în acest interval vor putea fi personalizate în jur de un milion de acte”, a spus ministrul Sănătăţii citat de Mediafax.

Cardul va fi trimis prin poştă persoanelor asigurate care au peste 18 ani şi va costa aproximativ doi euro, valabilitatea acestuia fiind de cinci ani.

Asiguraţii vor fi obligați să prezinte cardul la accesarea oricărui serviciu public de sănătate, cu excepția celor de urgenţă şi epidemiologice, în caz contrar urmând să achite contravaloarea serviciile medicale solicitate.

Cardul naţional de sănătate conține toate datele medicale ale pacientului, datele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului, data expirării, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care îl emite, precum şi numărul de identificare a cardului. De asemenea, documentul va conține inclusiv acceptul deținătorului de a i se preleva organe, după moarte, pentru utilizarea în transplanturi.

Cardul va conţine şi date stocate pe un cip, privind diagnostice cu risc vital, grupa sanguină şi Rh-ul asiguratului, tratamente speciale, proteze, statusul acestuia (sănătos sau bolnav cronic). În cip vor fi găsite şi informaţiile privind numărul de solicitări de servicii medicale, plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, dar şi datele despre medicul de familie – nume, prenume, contact sau menţini despre coasiguraţi, informează Mediafax.

Asiguraţii care vor să devină donatori de organe trebuie să facă o declaraţie notarială prin care să își ateste alegerea și în baza căreia va fi înscrisă menţiunea donator de organe pe cardul naţional de sănătate, a mai explicat Cseke Attila.

________________

Ana Giol

Foto: mediafax

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts