Viața după starea de urgență, o nouă normalitate pentru cetățeni

Materiale MULTIMEDIA Media

România a intrat din 15 mai în „stare de alertă”, ce a presupus noi reguli impuse de autorități. Cinci redactori din echipa UBBRadio au mers pe teren și au documentat cum arată viața în comunitate în Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Motru, Baia Mare și satul Arini din Bacău.

Cluj-Napoca

Începând cu adoptarea stării de alertă, din data de 15 mai, în România, libertatea cetățenilor a devenit mai mare, dar odată cu asta au crescut și restricțiile privind distanțarea socială și purtarea măștii de protecție în spațiile publice. În Cluj-Napoca, activitățile cetățenilor au început să revină la o oarecare normalitate, iar majoritatea acestora respectă regulile impuse de autorități. Deși multe firme și-au reluat activitatea, acestea sunt obligate să le prezinte clienților,  încă de la intrare, măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virusului.

FOTO Rareș Florea

Târgu-Mureș

Târgu-Mureș rămâne același, însă un lucru e acum diferit. Oamenii poartă măști și stau mai departe unul de altul. Totuși atmosfera e la fel de liniștită ca în trecut. În data de 24 mai 2020, oamenii își trăiau viețile fără vreo schimbare majoră în atitudinea lor. Am surprins momente de relaxare, activități cotidiene, dar și liniștea orașului. Acum nu mai e atât de aglomerat ca altădată și asta se simte, orașul respiră.

FOTO Octavia Cozma

Motru

Odată cu finalizarea stării de urgență de pe teritoriul României, în regiunea sudică a țării, cetățenii Municipiului Motru, județul Gorj, continuă să respecte restricțiile impuse pe perioada stării de alertă. Dacă până acum câteva luni străzile erau pline de oameni, acum aceștia preferă să rămâne în siguranță în casele lor și să iasă afară doar pentru nevoile de bază. Totodată la câteva scări ale blocurilor, cetățenii care au ieșit afară continuă să păstreze distanța impusă, chiar dacă nu folosesc o mască de protecție. Pe ferestrele magazinelor persoanele care își doresc să facă cumpărături sunt rugate să păstreze distanța de minim 1 metru între ele, să poarte o mască pentru protecție și să intre în unitate maximum trei oameni.

FOTO Alessandra Nicoară

Baia Mare

În nord-vestul României, de-a lungul versanților munților Rodnei, Țibleș, Gutâi și Oaș se află județul Maramureș, iar în inima sa, orașul Baia Mare. Chiar dacă peisajul pitoresc te ține parcă departe, izolat de problemele urbane, coronavirusul a reușit să pătrundă și aici. În urma măsurii de carantinare, odată cu stabilirea celei de relaxare, băimărenii au ieșit din case, unii în continuare speriați de posibila răspândire a virusului, alții fără nici o problemă. Majoritatea localnicilor se protejează cu ajutorul măștilor și mănușilor, însă există și tineri care au uitat de acestea odată cu anularea carantinei.

FOTO Oana Șuteu

Arini

Ariniul, un sat dintr-un colț al Bacăului, „departe de civilizația modernă”, a ajuns să prindă momente de grea încercare. Pandemia nu numai că a pus stăpânire pe minți, dar a ajuns să pună stăpânire pe o parte mică de oameni. Liniștiți la început, s-au transformat într-un popor și mai liniștit, fiind nevoiți să poarte mască de protecție și să se distanțeze social unii de alții. Fotografiile au surprins momente dintr-o singură zi, dar pot fi interpretate și regăsite în orice altă zi din perioada de alertă.

FOTO Maria Turbuc

Realizat de:

Rareș Florea

Octavia Cozma

Alessandra Nicoară

Oana Șuteu

Maria Turbuc

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts