Punct Media: Proiectul care pune punct dezinformării

Studenti UBB Radio

Punct Media este primul proiect online de media awareness din România, care va avea loc între 10-14 mai online, prin intermediul platformei Zoom. Acest proiect este organizat de Organizația Studenților din Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (StudPac) și vizează educarea participanților cu privire la conținutul media pe care aceștia îl consumă. Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea filtrării corecte a informațiilor. Cinci zile de conferințe și workshop-uri pune la dispoziție Punct Media participanților săi, într-un eveniment amplu ce se va desfășura pe Zoom, fiind transmis și live pe Facebook.

Conform studiului realizat de Reuters (DNR 2020), doar 44% dintre români au încredere în știrile pe care le consumă. În plus, încrederea generală în media este de doar 33%. De asemenea, conform unui chestionar realizat de studenți de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, încrederea în mass-media scade odată cu încrederea în rețelele de socializare. Acest lucru este cu atât mai alarmant cu cât buna informare a publicului este strâns legată de buna desfășurare a democrației, conform raportului realizat de Knight Foundation. Raportul din urmă prezintă efectele negative pe care le-a avut decredibilizarea mass-media atât în alegerile prezidențiale din America, cât și în Brexit.

Printre speakerii proiectului, se află și nume recunoscute precum Alex Nedea, jurnalist investigativ la Recorder, Dragoș Stanca, de la Biroul Român de Audit Transmedia și Think Digital, Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent, Codruța Simina de la PressOne, Alex Negrea, fost Social Media Manager la BCR și Luiza Vasiliu de la Scena 9 și DoR, dar și câteva nume familiare pentru Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC): Conf. univ. dr. Andreea Mogoș, Conf. univ. dr. Radu Meza și Drd. Ovidiu Ionel Duță.

Program:

10 mai – Totul despre titlurile produselor media și cum să eviți clickbait-urile

Conferință – Luiza Vasiliu 16:00-17:00;

Workshop – Andreea Mogoș 17:30-19:00;

11 mai – De ce și cum verifici știrile suspicioase

Conferință – Cristina Lupu 16:30-17:30;

Workshop – Codruța Simina 18:00-19:15;

12 mai – Culisele rețelelor de socializare și relevanța acestora în media

Conferință – Alex Negrea 16:00-17:30;

Workshop – Radu Meza 18:00-19:30;

13 mai – Social Media și etică în distribuirea materialelor

Conferință – Duță Ovidiu Ionel 16:00-17:00;

Workshop – Duță Ovidiu Ionel 17:15-18:45;

14 mai

Workshop – Alex Nedea 17:00-18:30 – Jurnalism de investigație ca la carte;

Conferință – Dragoș Stanca 19:00-20:30 – Finanțarea știrilor false din România.

Înscrierea la eveniment se realizează prin accesarea acestui link: https://forms.gle/MABAUL2fhGXM5Z3o9

De asemenea, dacă vă doriți să fiți la curent cu noutățile proiectului și viitoarele ediții, puteți urmări pagin @punctmedia pe Instagram sau puteți dați like paginii de Facebook Punct Media.

Sursa fotografiei: Punct Media

Anghel Bianca-Andrada

Comments :1

  • Bianca

    Abia AȘtept!

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts