UBB construiește un nou cămin în interiorul campusului Hașdeu

UBB UBB Radio

Universitatea ,,Babeș-Bolyai’’ a primit avizul favorabil în Comisia de Urbanism pentru construirea unui nou cămin studențesc în incinta campusului Hașdeu. De asemenea, alte 4 cămine se vor etaja. Proiectul propus de UBB a fost pentru a doua oară în dezbaterea comisiei, modificările și completările solicitate la ședința din noiembrie 2019, fiind întreținute de proiectanți. Ședința CTATU s-a desfășurat pentru prima oară în mediul online, în regim de videoconferință.

Căminul se va situa în partea superioară a campusului între actualul cămin VI și cantină, și va avea 400 de locuri în plus destinate cazării studenților. Cele 4 cămine care vor fi etajate sunt II, III, IV și V. Prin etajarea căminelor cu 3 etaje din campus se urmărește crearea a 276 de locuri în plus pentru cazare. Viceprimarul Dan Tarcea susține că este de părere că această formă a proiectului respectă toate recomandările făcute de comisie.

,,Regimul de înălțime pentru căminul nou este P+3, am renunțat la mansardarea căminului VI pentru a nu crea disconfort pentru vecini, iar pentru celelalte cămine dorim să le etajăm cu câte un etaj complet. Indicatorii urbanistici sunt aceeași, iar liftul va fi amplasat pe colțul nordic al clădirilor’’, au afirmat proiectanții, conform Ziua de Cluj.

Arhitectul Vlad Negru consideră că PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) ar fi trebuit să conțină și străzile alăturate.

,,Cred că trebuie ca acoperișurile să fie sub formă de terasă. De asemenea, cred că PUZ-ul trebuia să meargă și pe străzile învecinate și să reglementeze întreaga zonă, pentru că nu prea mai avem acolo zonă de locuire, ci zonă cu funcțiuni conexe pentru studenți, și un PUZ era bine să aducă o restructurare coerentă și la ce se întâmplă în jurul căminelor studențești”.

Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului, a propus avizarea proiectului, astfel comisia a dat undă verde proiectului universității.

Campusul studențesc Hașdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor ’70, pe o suprafață totală de 48.000 de metri pătrați. În prezent capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB este de 3.261 de locuri, mult sub necesarul de 4.000, conform statisticilor universității.

Sursa: Radu Bereș YT, UBB

Adina Chiriac

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts