3 mai- Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Eveniment Internaţional

Jurnaliştii din întreaga lume sărbătoresc, astăzi, Ziua Mondiala a Libertăţii Presei.
La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU, declara ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertății presei. Ideea acestei acțiuni a apărut la Conferința Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra “Promovării libertății presei în lume”, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componența esențială a unei societăți democratice.
Data de 3 mai comemorează Declarația de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente și pluraliste, organizat de către UNESCO și ONU la Windhoek, Namibia.
Cu această ocazie Reporters sans Frontières (Reporteri fără frontiere) a publicat o listă cu 41 de personalităţi care atacă în mod frecvent jurnaliştii şi sistemul media. În 2012, pe această listă se alătură preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, miliţia islamistă din Somalia Al-Shabaab,  grupul islamist din Nigeria Boko Haram şi dictotorul Nord Coreean Kim Jong-un.
Jurnalişti independenţi, care acoperă în număr tot mai mare subiecte din zone de conflict, au plătit un preţ mare în ultimele patru luni. Reporteri Fără Frontiere le aduce acestora un omagiu special. Fotoreporterii şi cameramanii sunt, de asemenea, ţinte favorite pentru regimurile represive care înţeleg prea bine impactul imaginilor şi puterea lor de a furniza informaţii.
Având în vedere turbulenţele care rezultă în urma Primăverii Arabe, Reporteri Fără Frontiere a decis să însoţească guvernele din regiune în timpul progresului lor spre democraţie. După deschiderea unui birou în Tunisia, Reporteri fără frontiere este acum pe cale de a deschide una în Libia pentru a încuraja eforturile guvernului de a construi o presă liberă şi pluralistă. Cu toate acestea, noile guverne sunt departe de a-şi respecta toate promisiunile, astfel încât jurnaliştii trebuie să rămână în gardă, pe de o parte, pentru încercările de manipulare de către guverne la noi miscari de protest şi, pe de altă parte, pentru tendinţele anti-liberale ale unor grupuri de protest.
Din cauza pericolelor de creştere la care jurnaliştii sunt expuse, Reporteri fără Frontiere:
•    Îndeamnă mass-media să înceapă o dezbatere cu privire la protecţia jurnaliştilor, a surselor acestor şi a persoanelor intervievate.
•    Invită guvernele să pună în aplicare dispoziţiile internaţionale privind protecţia jurnaliştilor într-o manieră eficientă.
•    Solicită o revizuire a statutului Curţii Penale Internaţionale, în scopul de a oferi o protecţie specifică pentru jurnalişti, ca o categorie specială de civili, similară cu protecţia prevădă pentru lucrătorii umanitari.
•    Îndeamnă guvernele să adopte rapid planul de acţiune privind siguranţa jurnaliştilor şi a Deciziei privind siguranţa jurnaliştilor şi problema impunităţii, care au fost elaborate de către UNESCO în luna martie.
_____________
Foto: http://tradenewswire.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts