Squash, cel mai nou și antrenant sport, acum și la Cluj-Napoca

Din oraş Eveniment

Poza 1

Federația Română de Squash împreună cu Asociația Pro Squash România organizează în perioada 11-13 noiembrie, la Cluj-Napoca, cel mai mare turneu internațional de squash din România.

Întrebat ce înseamnă squash-ul, project manager-ul Asociației Pro Squash, Călin Codarcea, a răspuns:

„Este un sport care se desfășoară pe un teren delimitat, iar ambii oponenți trebuie să împartă același teren. Regula principală este ca mingea să lovească mereu peretele din față, indiferent dacă lovesște cu pereții laterali, să se joace în zona delimitată și fiecare oponent trebuie să lovească mingea înainte de a cădea de două ori după lovitura precedentă adversarului.”

Poza 2

Squash-ul este un sport care a apărut pentru prima dată pe străzile Parisului, între anii 1100-1200. Era un joc care se juca cu palma, însă brand-ul de squash precum și regulile din ziua de azi au fost date de britanici cu aproximativ 200 de ani în urmă.

„În România a apărut în anul 2004 în Cartierul Francez din București, însă Federația Română de Squash există doar de 3 ani de zile. Este un sport nou, iar scopul nostru este acela de a-l promova. În general, oamenii află și numărul de practicanți crește, dar și numărul de jucători înscriși în cadrul Federației”,

a mai declarat Călin Codarcea.

În România, există în jur de 40 de terenuri printre care două la Cluj-Napoca, iar la nivelul Federației există un număr de aproximativ 200 de sportivi legitimați.

„Este jucat în general de medici, avocați și oameni din zona IT. Nu este un sport de masă precum fotbalul, dar este într-o continuă dezvoltare. Oamenii sunt interesați de acest sport”

a spus project manager-ul, Călin Codarcea.

În ceea ce privește Turneul Internațional de Squash feminim și masculin, Călin Codarcea a mai declarat:

Poza 3

„Inițial, turneul avea 32 de participanți, iar acum avem 102, deci am progresat. Însă și calitatea nu doar cantitatea poate fi considerată un plus. Avem jucători profesioniști din prima sută mondială care vor juca la turneu, dintre care 72 sunt jucători români: Bogdan Ilie, favoritul numărul 1, Horia Naumescu, Daniel Sima, Marian Câmpean, Marcel Răsădean și lista poate continua”.

Poza 4

Evenimentul se va desfășura timp de trei zile, iar cei prezenți s-au declarat plăcuți impresionați de acest sport:

„Este tare fain să văd că și la noi oamenii sunt interesați de acest sport. Îmi place squash-ul și acest turneu îmi oferă prilejul să întâlnesc jucătorii preferați”

a declarat un spectator.

„E ceva nou. Îmi place!”

„Practic acest sport de câteva luni. Pot spune că este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le-am făcut până acum”.

Evenimentul se află la cea de a patra ediție și este organizat de către Federația Română de Squash și Asociția Pro Squash România.

– Cristina-Ioana Năstasă / Sursa fotografiilor: Laura Revnic

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts