Webinar organizat de UBB pe tema reducerii anxietății: „Atât timp cât suntem oameni și avem scopuri și motvații înseamnă că avem și anxietate”

UBB UBB Radio

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit un webinarul, susținut de Daniela Dumulescu și Mirela Ormenișan, specialiști ai Centrul de Consiliere Student Expert al Universității Babeș-Bolyai.

La eveniment au participat circa 34 de studenți, care au avut ocazia de a învăța cum să-și reducă anxietatea dinaintea examenelor. Primul subiect tratat în cadrul webinarului a fost anxietatea funcțională, care apare în situațiile în care oamenii sunt motivați să obțină performanțe.

 

„Atât timp cât suntem oameni și avem scopuri și motivații înseamnă că avem și anxietate.”, afirmă Daniela Dumulescu, psiholog (consilier psihologic) la Centrul de Consiliere Student Expert al Universității Babeș-Bolyai.

Cei 34 de participanți la webinar au avut ocazia să-și împărtășească temerile și declanșatorul pentru sentimentul de anxietate prin intermediul unui exercițiu de consiliere-terapie. Activitatea participanților a transformat webinarul dintr-un simplu monolog într-o activitate interactivă, în care fiecare student a avut ocazia să pună întrebări pentru propria persoană, ca într-un grup de terapie.

La sfârșitul situațiilor discutate s-a întocmit o listă de strategii pentru a reduce anxietatea. Cele mai des menționate au fost următoarele: amintirea sau notarea situațiilor în care am avut success, chiar dacă au existat emoții înainte, concentrarea minții pe factori externi, precum numărarea geamurilor de pe blocul de vis-à-vis.

De  asemenea, printre cele mai folositoare strategii se numără exercițiile de respirație și acceptarea unui posibil eșec, care este raportat la situații pe care nu le putem controla.

„Cu cât te expui mai mult, cu atât sentimentul de control crește, iar anxietatea este mai redusă.”, a mai afirmat Daniela Dumulescu.

Studenții au fost sfătuiți ca în cazul în care mintea lor creează situații cu privire la viitorul eșuat al acestora, să creeze ei înșiși o variantă mai mult sau mai puțin trăznită pentru a-și scoate mintea din scenariul obișnuit. Astfel, mintea va reuși să facă diferența dintre realitate și gânduri.

În luna iunie vor mai avea loc webminarii organizate de Centrul de Consiliere Student Expert al Universității Babeș-Bolyai având drept subiecte: procesele cognitive, 5 iunie, tehnici de relaxare, în 17 iunie și toleranța la frustare, în 23 iunie.

Sursa: Pixabay

Petra Bence

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts