UBB, pe primul loc între universitățile românești din Times Higher Education

Din oraş Studenti

Universitatea Babeș-Bolyai se situează pe prima poziție între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education, secțiunea New Europe.

În premieră, clasamentul THE a analizat comparativ performanța universitară a țărilor care formează „Noua Europă”, adică ultimele 13 țări care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2000 (Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria).

Prima universitate din România în acest clasament este UBB din Cluj-Napoca, ea plasându-se pe poziția 17 din 53 de universități incluse în acest clasament. Universitatea de Vest din Timișoara ocupă poziția 29, Universitatea din București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași sunt plasate în intervalul 31-40, iar Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași este plasată pe 41+.

În cadrul clasamentului pe țări, România ocupă cu cele 5 universități poziția 4 din 13, după Cehia, Polonia și Ungaria.

„Observăm că performanța României la acest nivel se datorează în cea mai mare parte tocmai universităților care au fost sancționate recent de guvernanții actuali, prin Ministerul Educației Naționale condus de domnul Valentin Popa. Sancțiunea a vizat tocmai zonele de competitivitate ale acestor universități – masterul/doctoratul -, astfel că aceste performanțe sunt obținute în pofida, nu cu ajutorul ministerului care ar trebui să le susțină.”, afirmă conducerea UBB.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, fiind luate în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

– Andreea Dragomir / Sursa fotografiei: www.cluju.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts